La Vanguardia (Català)

Santos suspèn el diàleg amb l’ELN després de la bomba de Barranquil­la

- ROBERT MUR

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va suspendre ahir novament les negociacio­ns de pau amb l’ELN, després que la guerrilla reivindiqu­és l’atemptat de dissabte a Barranquil­la on van morir cinc policies. L’ELN va amenaçar amb nous atacs mentre no es pacti cap altre alto el foc bilateral. Santos va suspendre la cinquena ronda de diàleg amb el grup revolucion­ari, que s’havia d’iniciar demà, “fins que no vegi coherència per part de l’ELN entre les seves paraules i les seves accions”. Després de reunirse amb el negociador del Govern, Gustavo Bell, el president va agregar que “el comportame­nt de l’ELN m’obliga a assumir el que he denominat la doctrina Rabin: es combat el terrorisme amb tota contundènc­ia com si no hi hagués negociació de pau, i es negocia com si no hi hagués terrorisme”.

El mandatari va prendre la decisió després de confirmar-se la veracitat d’un comunicat de l’ELN reivindica­nt l’inusual atemptat urbà de dissabte amb explosius contra una comissaria de policia de Barranquil­la, que va causar la mort de cinc agents i 41 ferits. La policia va detenir quatre membres del Front de Guerra Urbà de l’ELN. A més, diumenge es van produir dos atacs més contra recintes policials: un al poble de Santa Rosa de la regió de Bolívar, on van morir dos agents i dos més van ser ferits; i un altre al municipi de Soledad de l’àrea metropolit­ana de Barranquil­la, amb cinc ferits. Malgrat tot, l’alt cap guerriller va publicar ahir un comunicat on reclama al Govern pactar un nou alto el foc “que superi els buits i dificultat­s del que va acabar el 9 de gener” i va afirmar que, mentrestan­t, continuarà atemptant. “Mentre les dues parts no aconseguim acordar el nou cessament, hi continuarà havent accions militars d’un costat i l’altre, tal com s’està esdevenint actualment”, diu el text, que enumera els atacs assestats a la guerrilla per les forces armades des del final de la treva.

La cinquena tanda de negociacio­ns havia d’haver començat el 9 de gener a Quito. Aquell dia va vèncer el primer alto el foc bilateral –iniciat l’1 d’octubre– entre Govern i ELN després de més de mig segle de conflicte. Tot i això, la guerrilla va començar una onada d’atemptats que va fer que Santos ordenés la tornada de Bell a Bogotà. Després de nous contactes, s’havia pactat reprendre el diàleg aquesta setmana. El 7 de febrer es compleix un any de l’inici de les negociacio­ns a la capital equatorian­a. Santos desitjaria firmar un acord abans de deixar el poder el 7 d’agost, passant a la història com el president que va aconseguir posar fi a les dues guerrilles colombiane­s, després de la dissolució de les FARC.

Tot i això, el debat central de la campanya per a les eleccions de maig és precisamen­t la revisió dels acords de pau, com proposen tots els candidats dretans, quatre dels quals van exigir a Santos donar per finalitzad­es les negociacio­ns amb l’ELN.

La revisió dels acords amb les FARC centra la campanya per a les eleccions de maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain