La Vanguardia (Català)

Al-Sissi tindrà un únic rival en les presidenci­als egípcies: un admirador

- EL CAIRE Agències

El president d’Egipte, Abdul Fattah al-Sissi, ja té a la fi un rival contra el qual mesurar les seves forces en les eleccions del març. Esclar que és un rival particular: un polític que té fotos d’Al-Sissi al seu Facebook –amb el missatge “et donem suport, president”– i que fa només uns dies feia campanya per a la seva reelecció.

Després que, un rere l’altre, tots els candidats que havien gosat postular-se hagin estat detinguts, obligats a abandonar o hagin renunciat, l’aparició en escena de Mussa Mustafa Mussa, líder del partit Gad, té totes les aparences de ser una operació del règim per salvar les aparences i evitar la vergonya d’unes eleccions amb el president com a únic candidat.

Mussa va presentar la seva candidatur­a pocs minuts abans que expirés el termini per fer-ho, ahir a les dues del migdia. Feia dies que els mitjans oficialist­es pressionav­en un altre partit, el Wafd, perquè presentés un candidat. Però dissabte el partit va anunciar que no presentari­en ningú i que farien campanya a favor d’un segon mandat d’Al-Sissi.

Al final ha estat el Gad el que ha mogut fitxa, malgrat que el partit estava fent ja campanya per a la reelecció d’Al-Sissi i fins i tot havia celebrat la setmana passada actes de suport. “Entrem en una competició justa i honorable per guanyar”, va assegurar Mussa en una roda de premsa.

Al-Sissi va ser elegit president el 2014, un any després d’enderrocar com a cap de l’exèrcit el president islamista Muhammad Mursi, guanyador de les primeres eleccions democràtiq­ues després de la caiguda de Hosni Mubarak.

Fa uns dies, Hisham Genena, antic cap anticorrup­ció i que donava suport a la candidatur­a presidenci­al de l’excap de l’Estat Major Sami Annan, va ser atacat i ferit de gravetat al sortir de casa seva. Annan era considerat l’amenaça més seriosa per a Al-Sissi però la seva candidatur­a va ser abruptamen­t eliminada la setmana passada quan va ser detingut, acusat de presentar-se sense el permís de l’exèrcit requerit als militars.

Cinc personalit­ats de l’oposició han cridat al boicot electoral en un desafiador comunicat, en el qual demanen als egipcis de no reconèixer el resultat de la votació si se celebra. Entre els signants hi ha un excandidat presidenci­al islamista, Abdel Moneim Abul Futuh, membres de la candidatur­a d’Annan i Mohamed Anuar Sadat, nebot de l’expresiden­t Sadat, que a començamen­ts de gener va retirar la candidatur­a dient que temia per la seguretat del seu entorn.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain