La Vanguardia (Català)

Els EUA comuniquen a Turquia que no pensen sortir de Síria

Ankara ha promès netejar tota la frontera de terroriste­s caigui qui caigui

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Els Estats Units no tenen cap intenció d’atendre l’exigència turca d’abandonar les seves posicions de suport a les milícies kurdes al nord de Síria. “No ens plantegem retirar les nostres tropes de Manbig”, va explicar ahir a la CNN el general Joseph Votel, comandant del Comandamen­t Central dels EUA (Centcom).

Durant el cap de setmana, el president i el ministre d’Exteriors de Turquia havien comminat els EUA a tocar el dos, davant l’empenta de l’exèrcit turc per netejar la seva frontera de guerriller­s de la branca siriana del Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK). La seva operació Branca d’Olivera es va iniciar fa onze dies a l’enclavamen­t d’Afrin, netament aïllat dels altres dos cantons kurds a Síria després de l’anterior incursió turca del 2016.

La trajectòri­a de col·lisió entre Turquia i els EUA, els dos exèrcits amb més efectius de l’OTAN, és clara. I la mateixa CNN revelava ahir que patrulles dels Estats Units a Manbig estan sent pressionad­es de manera creixent per milícies àrabs aliades d’Ankara, havent-se produït ja intercanvi­s de foc.

Res no permetia aventurar aquest risc a l’inici de la guerra de Síria, quan tant Ankara com Washington apostaven per una ràpida caiguda de Baixar al-Assad. Ara, és el líder de l’oposició a Turquia, Kemal Kiliçdarog­lu, el que sol·licita al president Erdogan que revisi la seva animadvers­ió cap a Al-Assad i restableix­i ponts, pel comú interès de preservar la unitat de Síria i eliminar “refugis terroriste­s”. El ministre d’Exteriors, Mevlüt Çavusoglu, publicava ahir mateix una columnaa The New York Times en la qual expressava una cosa difícil de rebatre: “Un aliat de l’OTAN armant una organitzac­ió terrorista que ataca un altre aliat de l’OTAN suposa una violació dels principis de l’organitzac­ió i una anomalia política que cal corregir”. Però en qüestió d’hores ja estava esgargamel­lant-se a Twitter, “Quina vergonya, The New

York Times, contrasta les teves històries!”, per un article sobre una miliciana suïcida kurda que s’hauria carregat un tanc i diversos soldats turcs.

Fals o no, és una veritable guerra asimètrica de l’OTAN contra l’OTAN. Perquè el PKK, encara que es presenti sota sigles diferents als diferents territoris kurds, està catalogat com a banda terrorista tant pels Estats Units com per la UE. Les milícies kurdes d’Afrin, de fet, no van ser entrenades pels nord-americans, sinó pels russos. La retirada d’aquests, i la inacció de les defensa aèries, tant russes com sirianes, davant l’ofensiva turca –amb 72 bombarders– porta alguns kurds a pensar que han estat venuts.

Que Donald Trump doni suport a una organitzac­ió marxista com el PKK té força gràcia. Encara que en els últims anys el PKK hagi adoptat com a patró ideològic, més que el Che Guevara, el filòsof comunalist­a dels Estats Units, ja difunt, Murray Bookchin –un fet que li aporta brigadiste­s–. I això és així perquè ho vol l’enemic número u de l’Estat turc, Abdullah Öcalan, els pòsters del qual adornen cadascuna de les localitats preses a l’Estat Islàmic (EI) amb infanteria kurda i bombardejo­s dels Estats Units, fins i tot en pobles àrabs.

La derrota de l’EI no ha acabat, doncs, amb la guerra de Síria. I les converses de pau d’avui a Sotxi (Rússia), amb Turquia i l’Iran com a copatrocin­adors, tampoc no hi posaran fi.

Mentrestan­t, el Gran Germà turc no para d’actuar. Més de tres-cents particular­s o entitats –inclosa una associació de metges– han estat interrogat­s per exposar crítiques davant aquesta singular Branca d’Olivera.

Turquia deplora que un país de l’OTAN se serveixi d’una “banda terrorista” en guerra amb un altre membre

 ?? AHMAD ABDO / EFE ?? El general nord-americà Joseph Votel (amb boina) amb militars jordans diumenge a Amman
AHMAD ABDO / EFE El general nord-americà Joseph Votel (amb boina) amb militars jordans diumenge a Amman

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain