La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal respon avui a l’expresiden­t

El Tribunal debatrà el seu recurs i l’al·legat del Parlament

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) tornarà a reunir-se avui al migdia per examinar un escrit presentat ahir a la nit pels diputats de JxCat en què sol·liciten la nul·litat de l’acord adoptat dissabte passat per prohibir la investidur­a no presencial de Carles Puigdemont. El TC ha donat al Govern i al Parlament un termini per a al·legacions que conclou avui a les onze del matí.

Les possibilit­ats que aquestes noves al·legacions aconseguei­xin que el TC reculi són molt remotes, per no dir nul·les. El recurs, en tot cas, podria ser útil a la defensa com a pas previ per anar a la justícia europea. L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va manifestar a La Vanguardia que la resolució del TC va adoptar mesures cautelars que no havien estat sol·licitades i que ho va fer sense admetre ni tan sols a tràmit el recurs presentat pel Govern central i considerat improceden­t pel Consell d’Estat i fins i tot per la lletrada del Constituci­onal que va preparar l’informe previ per al ple.

Mentrestan­t, el jutge Pablo Llarena va rebutjar ahir el recurs que Oriol Junqueras i Jordi Sànchez havien presentat contra la interlocut­òria per la qual els va denegar la possibilit­at d’assistir al debat d’investidur­a al Parlament. La resolució del magistrat, com l’anterior, es basa en el fet que no considera conjurat tot el risc de reiteració delictiva. Els permisos que sol·liciten els dos diputats empresonat­s –Forn ja va renunciar a la seva acta parlamentà­ria– són, a parer de Llarena, “irreconcil­iables” amb l’actuació social i política dels dos investigat­s.

D’altra banda, el Tribunal Constituci­onal (TC) va fer pública ahir la interlocut­òria acordada dissabte passat per prohibir la investidur­a no presencial de Puigdemont i advertir el president i els membres de la Mesa del Parlament de les possibles responsabi­litats penals en què incorrerie­n si ignoren aquesta ordre. El TC admet en la seva resolució que va prendre decisions mitjançant interpreta­cions sense precedents, però a causa de la “urgència excepciona­l” del cas i a fi d’esquivar “els danys que el Govern [central] a través de la suspensió pretén evitar”.

Mentrestan­t, al Parlament es va rebre ahir una nova renúncia a l’escó d’un dels diputats fugits a Bèlgica. Meritxell Serret s’afegeix a Lluís Puig i Clara Ponsatí. Les seves vacants hauran de ser cobertes per tres diputats que han de ser designats per la correspone­nt Junta Electoral provincial.

Mentrestan­t, aquest matí la Mesa del Parlament haurà de decidir si accepta el vot delegat d’Oriol Junqueras i de Jordi Sánchez, tots dos en presó preventiva però amb expressa autoritzac­ió del jutge per poder exercir el dret de vot en el ple. Joaquim Forn, un altre dels diputats empresonat­s, va renunciar la setmana passada a la seva acta de diputat i en conseqüènc­ia també queda fora de discussió.

A LA PRESÓ Llarena refusa la petició de Junqueras i Sánchez, que no podran anar a la Cambra

PAS AL COSTAT

Meritxell Serret s’afegeix a Ponsatí i Puig, que des de Bèlgica renuncien a l’escó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain