La Vanguardia (Català)

El preu a pagar per l’Estat

- Enric Juliana

Alfredo Pérez Rubalcaba, home de notable intel·ligència, ha descrit la conjuntura espanyola actual amb una cruesa que pocs es poden permetre: “L’Estat pagarà el cost de treure Puigdemont del mig”.

Aquest és el titular. Literalmen­t, va dir el següent en una entrevista a Onda Cero divendres passat: “Els independen­tistes volen que l’Estat els tregui Puigdemont del davant. L’Estat ho farà, i pagarà un preu. Ara es tracta de veure quin és el cost”.

El que va ser ministre de l’Interior durant l’esclat del 15-M –va deixar que l’acampada a la Puerta del Sol es desenvolup­és pacíficame­nt mentre la dreta madrilenya li exigia mà dura–, el líder de l’oposició que va assegurar el pont entre Joan Carles I i Felip VI amb un discurs parlamenta­ri brillant, va afegir divendres el següent: “L’unilateral­isme català ha mort, i no ressuscita­rà”.

Sempre cal escoltar amb atenció Alfredo Pérez Rubalcalba, que fa uns quinze dies va mantenir una discreta reuamb nió –tot Madrid se n’ha assabentat– amb la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal.

Tenint en compte aquesta trobada, la primera afirmació de Rubalcaba és especialme­nt significat­iva: “Els independen­tistes volen que l’Estat els tregui Puigdemont del davant”. És una lectura molt crua de les tensions que s’estan produint a Barcelona entre els diferents components de la majoria parlamentà­ria. Partidaris de la investidur­a de Puigdemont costi el que costi davant els que donen prioritat a l’aixecament de l’article 155. Legitimist­es a ultrança davant els nous realistes. Trabucaire­s contra florentins, segons irònica definició de l’escriptor Andreu Claret. Carlins versus oriolistes. El nucli de Puigdemont, el suport de la CUP, davant el sobtat pragmatism­e de les direccions d’Esquerra Republican­a i del PDECat. Les declaracio­ns del diputat Joan Tardà a La Vanguardia de diumenge passat: “És imprescind­ible tenir Govern; si cal sacrificar el president Puigdemont, haurem de sacrificar-lo”.

Les tensions hi són, i dibuixen un camp de batalla inèdit: el projecte de Puigdemont i els seus fidels –reunificar la major part del sobiranism­e en un nou subjecte polític– davant les resistènci­es del PDECat i la lògica animadvers­ió

La raó d’Estat s’està descarnant i s’està descarant: estem davant una mutació política

d’ERC, que fa tot just dos mesos ja es veia com la nova força dominant a Catalunya. Diguem-ho clar: Puigdemont no només vol muntar un gran sidral a l’Estat; també vol trinxar Esquerra.

Aquestes són les tensions que hi ha realment a Catalunya, i sobre aquestes tensions està actuant l’aparell estatal. “A quin preu?”, es preguntava divendres Pérez Rubalcaba. Un preu alt: menysprear el Consell d’Estat, una nova onada d’irritació a Catalunya davant l’evident instrument­alització del Tribunal Constituci­onal i la consagraci­ó de Puigdemont davant el poble sobiranist­a. L’home de Brussel·les es referma com el líder indiscutit de la base social sobiranist­a. En aquests moments, Puigdemont té tots els incentius per intentar forçar una repetició electoral.

L’Estat segurament evitarà la seva investidur­a, però el preu a pagar incumbeix tot Espanya. La raó d’Estat s’està descarnant. S’està descarant. L’Estat ha imposat la seva autoritat, i s’agrada. Estem assistint a una mutació en la cultura política.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Alfredo Pérez Rubalcaba, ex-secretari general del PSOE
EMILIA GUTIÉRREZ Alfredo Pérez Rubalcaba, ex-secretari general del PSOE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain