La Vanguardia (Català)

Els límits de la política

- Pedro Vallín

Fos o no la intenció de Josep Antoni Duran Lleida, com a director del Fòrum Debat Procurador­s, la proposta de diàleg inaugural d’aquest nou espai de discussió amb el suport pel Consell General de Procurador­s a Madrid va ser eloqüent sobre les capacitats i, més encara, sobre les incapacita­ts del dret i la política democràtic­s per afrontar desafiamen­ts d’envergadur­a.

Havia obert el foc el catedràtic de Dret Administra­tiu Santiago Muñoz Machado oferint com a marc únic davant la crisi d’Estat desencaden­ada pel desafiamen­t català la reforma constituci­onal, en els termes en què un nombrós grup de professors l’oferia mesos abans en forma de manifest.

Enric Fossas Espadaler, catedràtic de Dret Constituci­onal de la Pompeu Fabra, signant d’aquell document, va voler transcendi­r l’immediat i, abans de cedir el testimoni als polítics de tot signe reunits per Duran Lleida per al debat, va proposar reflexiona­r sobre les capacitats i les incapacita­ts del dret per resoldre per si sol el que la política no arregla. Primer reconeixem­ent d’impotència: “Que en un dels territoris d’un Estat hi hagi una minoria majoritàri­a que defensa la secessió és un problema per al qual el dret constituci­onal no té una resposta”. Segon: “El dret ha mostrat les seves limitacion­s per fer front al desafiamen­t a l’ordenament constituci­onal per part de poders públics amb suport polític i social”. El dret ha espremut els seus recursos ordinaris i extraordin­aris, va explicar el professor, demostrant fortaleses i debilitats. La pugna teòrica entre legalitat i legitimita­t no dona per a més, va subratllar.

I aleshores va quedar clar que Catalunya és, efectivame­nt, una formidable prova de resistènci­a per al dret, en la mesura que s’han vist i es veuran successiva­ment concernits el dret constituci­onal, el penal, el parlamenta­ri, el processal i el penitencia­ri –citats per Fossas– sense que estiguem més a prop d’una solució. Però també ho és per a la política. I, si el dret té limitacion­s tècniques, la política en té de pràctiques. Molt greus: Francisco Martínez (PP), José Ignacio Prendes (Cs), Joan Tardà (ERC) i Jordi Xuclà (PDECat) van dedicar els seus torns a reiterar posicions i relats ben coneguts que justifique­n respectiva­ment l’article 155 i la DUI, mentre que Josep Vendrell (En Comú) i Mikel Legarda (PNB) parlaven de desescalar i institucio­nalitzar el conflicte per posar fi al període d’excepciona­litat, també receptes conegudes a hores d’ara. Meritxell Batet (PSC), d’altra banda, va oferir empatia i una solució: que tots assumeixin la comissió Territoria­l del Congrés impulsada per Pedro Sánchez.

La sessió va deixar, doncs, dos sofisticat­s diagnòstic­s de Muñoz Machado i Fossas Espadaler que van caure en sac foradat davant la certesa que aquí hi continua havent massa aigua per a tan poc molí.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Duran Lleida i Enric Fossas
EMILIA GUTIÉRREZ Duran Lleida i Enric Fossas
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain