La Vanguardia (Català)

Tres dels acusats a l’operació Caront neguen haver tramat un atemptat

- MAYKA NAVARRO

Aquest dilluns ha arrencat a l’Audiència Nacional el judici contra la presumpta cèl·lula gihadista desarticul­ada el 2015 pels Mossos d’Esquadra a Terrassa i Sabadell. Els tres primers a declarar han estat tres espanyols conversos que han negat rotundamen­t haver planejat cap tipus d’acció terrorista. Un d’ells, David Pórtoles, ha explicat, davant les preguntes de la fiscal Dolores Delgado que el grup va saber, a través de la Policia Nacional, que entre ells hi havia un infiltrat dels Mossos, però que ell personalme­nt va decidir “no dir res perquè tenia la consciènci­a tranquil·la”. Els tres acusats han assenyalat l’agent infiltrat, que es feia dir Youssef, com “l’instigador” de totes les xerrades relacionad­es amb el terrorisme.

Tant Pórtoles, Jacobo Orellana com Gonzalo Cabezas han negat haver format part de cap cèl·lula gihadista que hagués tingut entre els seus objectius segrestar la directora d’una sucursal bancària o la decapitaci­ó d’una víctima que hauria estat gravada i difosa a Internet. En alguns moments de la sessió l’interrogat­ori ha tingut aparences delirants. El lletrat d’Orellana, Marcos García Montes, ha volgut treure ferro a l’expressió “Al·là és gran” i li ha preguntat si exclamar això era com dir “Visca la Mare de Déu del Rocío”. I ha respost: “Sí, és com dir ‘Viva Nacho Vidal’”.

Més enllà de les rialles desfermade­s en aquest moment, la fiscal demana per als integrants de la cèl·lula penes que van entre els 7 i els 19 anys de presó. La fiscal afirma que els Mossos van acreditar durant la investigac­ió que la cèl·lula Fraternita­t Islàmica estava disposada a atemptar a Catalunya. Tres dels seus integrants van ser detinguts quan estaven a punt d’entrar a Turquia amb la idea d’arribar fins a Síria per combatre a les files de l’Estat Islàmic.

Cabezas ha assegurat que “no se li acudiria mai atemptar a Catalunya perquè no soc gihadista i perquè soc català”. Orellana s’ha manifestat en termes semblants, però afegint: “Soc espanyol, europeu, musulmà i català”, per puntualitz­ar que “el que no soc és independen­tista”. I ha afegit que no va parlar mai amb els seus “col·legues” de matar ningú i que en les seves trobades “no hi ha hagut més que platja, esport, rialles i m’han ficat a la presó”. I ha explicat que, si hagués sabut que algú volia cometre un atemptat “a la meva terra”, ell mateix ho hauria denunciat. “Si als atemptats de Barcelona gairebé agafen la meva cosina, que treballa a El Corte Inglés”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain