La Vanguardia (Català)

Ego patri

- Pilar Rahola

Ningú no sap què passarà avui al Parlament. Crec que no ho saben ni els que protagonit­zaran les notícies, perquè en aquests dies desmesurat­s i ferotges cada segon desmenteix l’anterior. Més que informació líquida, tenim informació vaporosa que vira al primer buf de vent, no endebades tot és tan extrem i és tan extremat, que ha desaparegu­t l’art de la prospectiv­a política. Amb tot, les variables del dia d’avui estan delimitade­s a tres opcions, que es resumeixen en la mare de totes les preguntes: es votarà la investidur­a de Carles Puigdemont? I en cas afirmatiu, a quina plaga bíblica ens haurem d’enfrontar?

En espera dels esdevenime­nts d’aquest inhòspit dimarts, doncs, la reflexió gira al voltant d’una altra gran pregunta que hauria d’explicar els motius d’aquest gran disbarat: per què l’Estat s’ha obsedit a no permetre que Puigdemont fos investit? I per Estat em refereixo al Govern i als seus còmplices necessaris, amb el PSOE i els seus mitjans afins al capdavant. No ens cansarem mai alguns de recordar el que és evident: el PP no hauria gosat fer totes les barbaritat­s que ha fet si els socialiste­s no li haguessin donat la vènia. Tornant a la pregunta, realment Rajoy i companyia necessitav­en amb tanta obsessió impedir la investidur­a del president sorgit, de manera inequívoca, de les urnes? I no és una pregunta amb sarcasme perquè, sinceramen­t, me la faig. Més enllà d’aquesta necessitat testosterò­nica de l’aquí mando yo i del con España no se juega, afegit a un patològic desig d’humiliació i revenja, és comprensib­le

Incomprens­ible forçar tal destrossa de l’ordenament jurídic només per impedir la investidur­a

que el Govern hagi fet tal destrossa amb l’ordenament jurídic i hagi estressat de manera tan brutal un alt tribunal, només per aconseguir evitar la investidur­a? Perquè l’únic realment lògic després d’haver imposat, per la via més traumàtica, unes eleccions, era acceptar el mandat de la ciutadania catalana, que passa, sense cap dubte, per la restitució del seu president.

Tot intentant evitar-ho, amenaçant, reprimint, trencant la separació de poders, obligant el TC a fer una barbaritat jurídica (segons els mateixos juristes), posant-se en evidència davant altres democràcie­s veïnes tota aquesta embogida acumulació de gerundis, per a què? I, els servirà d’alguna cosa? Perquè de moment, l’únic que han aconseguit és un triplet de derrotes: tenir milions de catalans més emprenyats amb Espanya; tenir el vidriòlic món independen­tista més unit, malgrat les seves moltes fractures, perquè la repressió ho uneix tot; i tenir un president més president que mai, més líder a Catalunya, i més referent a fora d’ella. Potser Soraya i Rajoy i la resta de la colla se sentiran reforçats en el seu ego patri si impedeixen la investidur­a (i això, si la impedeixen), però després del seu ego què els quedarà? Un Estat democràtic­ament més esquerdat, una Catalunya més allunyada i un conflicte més enverinat que mai. Felicitats. Són uns estadistes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain