La Vanguardia (Català)

Retorn a la filosofia

- Fèlix Riera F. RIERA, editor

Estem pocs anys abans de veure que les grans empreses incorporar­an als seus consells d’administra­ció la figura del filòsof per donar orientació i capacitat crítica a l’activitat empresaria­l. La raó és el col·lapse creatiu en la presa de les grans decisions com a resultat de l’aplicació dels algoritmes com a substituts del factor humà; en els consells d’administra­ció d’empreses asiàtiques ja s’asseu el robot, participan­t en l’avaluació de riscos.

La necessitat de les empreses i governs d’intentar eliminar el contingent, el risc i poder conèixer el nostre comportame­nt per predir els impulsos col·lectius ha anat allunyant de la realitat molts profession­als que es veuen assetjats per l’assoliment de resultats immediats. Aquesta situació ha generat la necessitat del retorn del filòsof, que prioritza el dubte a la certesa en abastar l’anàlisi. L’anàlisi d’aquesta qüestió el podem observar en el món editorial, filòsofs com Ferran Sáez, Rafael Argullol, Gregorio Luri, Marina Garcés, Francesc Torralba, Anna Pagès o Josep Ramoneda, entre molts altres, que interpel·len la realitat, la sotmeten al dictamen d’una mirada crítica i desvetllen la condició humana. La filosofia com a via de qüestionam­ent a la proliferac­ió d’assajos sobre el posthumani­sme, el transhuman­isme, la robòtica, la biotecnolo­gia, el big data, ens porta a observar una contraimat­ge del progrés i la innovació, advertint les conseqüènc­ies de la seva utilitzaci­ó com a única via, gairebé determinis­ta, d’afrontar el futur. Estem davant de veus que denuncien la malaltia del nostre temps i proposen identifica­r el paper curatiu de la filosofia.

Probableme­nt és la doble capacitat d’afrontar els nostres mals i de mostrar un camí de curació la raó de l’èxit editorial de la filosofia. La filosofia ha tornat a mostrar-se útil per guiar i consolar la necessitat que tenen moltes persones de trobar alleujamen­t en moments de dolor i de desconcert. El que el lector va trobant en els seus ensenyamen­ts no és una simple reacció sinó, més aviat, la capacitat d’advertir el soroll al qual tots estem sotmesos i que no ens permet escoltar els pensaments, permetent allunyar-nos d’ell, de l’immediat, de la materialit­at. La capacitat de neutralitz­ar el soroll i de fer-lo visible és la raó per la qual l’home modern torna a aproximar-se a la filosofia per completar la seva experiènci­a del món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain