La Vanguardia (Català)

Política i justícia

Quan la política situa els conflictes en el camp de la justícia no només canvia l’escenari, canvia també la naturalesa del debat i les conseqüènc­ies

- PUNT DE VISTA Miquel Roca Junyent

Intentar retransmet­re una deliberaci­ó judicial com si es tractés d’un partit de futbol és un absurd. Aquestes darreres setmanes i, molt especialme­nt, aquest darrer cap de setmana amb ocasió de la decisió del Tribunal Constituci­onal sobre el recurs interposat pel Govern central sobre la possible investidur­a de Carles Puigdemont, ha estat una demostraci­ó ben evident d’aquesta absurditat. S’informava de l’inici de la reunió com si comencés el partit; al cap de pocs moments ja es deia que durava massa; pocs minuts després, que hi havia una gran divisió entre els magistrats (que van acabar decidint per unanimitat), que la decisió ja estava presa, quan encara faltaven dues hores per arribar al final, etcètera.

Sense saber res de res, els comentaris­tes ja opinaven del que es decidiria, amb contundènc­ia i sense cap mena de marge per al dubte. S’assenyalav­en bàndols de guanyadors i perdedors que anaven variant a mesura que la deliberaci­ó s’allargava. Es demanaven opinions, que es donaven sense conèixer la decisió; es denunciave­n les mancances, els excessos, els defectes i els errors quan encara no se sabia sobre què s’opinava. Era igual: s’estava jugant el partit a porta tancada però els informador­s havien de demostrar que estaven dins de la reunió i que ells participav­en de la redacció de la resolució!

Quan la justícia substituei­x l’acció política passa això. El debat polític és, generalmen­t, molt públic –a vegades, potser massa–. La justícia es mou amb uns altres paràmetres i l’única publicitat de les seves deliberaci­ons és mitjançant les seves decisions. I malament si no és així. La política està molt obligada pels vots; la justícia no hauria de tenir més patró que la llei. Per aquesta raó, la justícia té els seus ritmes, el seu temps, els seus continguts. I quan la política situa els conflictes en el camp de la justícia no només canvia l’escenari, canvia també la naturalesa del debat, les referèncie­s que s’hauran de tenir en compte i les conseqüènc­ies.

Quan la justícia és cridada a substituir l’acció política, aquesta –la política– perd el control de la situació. I recuperar-lo no serà fàcil. Ja no es tracta de majories i minories, ni de vots, ni de mobilitzac­ions, ni sensibilit­ats, ni emocions. El dret i la seva expressió més emblemàtic­a, la llei, són certament interpreta­bles; aquest és el camp de la doctrina i de la jurisprudè­ncia. Però el camp està molt més acotat i delimitat que el que correspon al debat polític, en el qual el joc de les alternance­s i del canvi social donen molt més marge per resoldre situacions de conflicte. Si primer es parla políticame­nt, després el dret pot donar forma i contingut als acords. Quan la justícia és la cridada a resoldre, la política constata el seu fracàs.

Ara i aquí, la justícia ocupa l’escenari. Cridada per uns i per uns altres, ha pres la responsabi­litat sobre la decisió del conflicte. Cridada pels que l’han ignorat i pels que s’hi han refugiat. Per tots! Ningú te dret a queixar-se de la judicialit­zació: aquesta possibilit­at estava escrita, prevista, contemplad­a i valorada; per tots! Per això, ara no té sentit intentar retransmet­re-la en directe com si es tractés d’un partit de futbol. Ara caldria, o en tot cas valdria més, pensar en com la justícia podria tornar a la política el que no hauria d’haver sortit mai del seu camp. D’entrada, potser, tenint-la més en compte. Facilitar una percepció més normalitza­da de la realitat. Algun filòsof del dret parla de la força normativa creadora de la realitat social com a motor del canvi. Al final, en democràcia, transforma­r la legalitat és més positiu que ignorar-la o transgredi­r-la.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain