La Vanguardia (Català)

Salut Pública s’‘infiltra’ en apps de lligar per facilitar proves de sífilis

- Barcelona

L’Agència de Salut Pública de Barcelona s’ha convertit en usuària de diverses aplicacion­s de mòbil per lligar, com ara Grindr, Wapo, Planeta Romeo o Scruff. D’aquesta manera, qui estigui activat en l’aplicació i a la zona de l’agència (Lesseps), també podrà contactar-hi perquè li ofereixi la possibilit­at de fer-se proves de detecció ràpides de diverses infeccions de transmissi­ó sexual, vacunes, per establir contacte via WhatsApp o telèfon o per rebre informació sobre prevenció.

La gonorrea i la sífilis creixen massa en bona part de les grans ciutats europees i Barcelona ja fa uns anys que detecta aquesta tendència. L’Ajuntament, doncs, ha augmentat el seu pressupost per a infeccions sexuals un 42%. Gairebé un 1,2 milions per promoure la informació, el seguiment de les persones infectades en tractament perquè el compleixin o el repartimen­t de preservati­us a través d’entitats socials (265.000 preservati­us l’any 2016).

El creixement del nombre de casos coincideix amb un sistema nou de declaració d’infeccions molt més sensible, però els experts de Salut Pública de Barcelona asseguren que tant la gonorrea com la sífilis estan augmentant per sobre d’aquest creixement tècnic i cal fer alguna cosa abans que el problema creixi massa. Mentre que el VIH s’ha estabilitz­at i fins i tot se’n detecta un cert descens, aquestes dues infeccions estan en ascens probableme­nt, segons els epidemiòle­gs, perquè també hi ha més sexe amb diverses parelles simultània­ment. I el contagi d’aquestes infeccions depèn exactament d’això, del nombre de contactes i del nombre de persones contactade­s.

Les aplicacion­s de mòbil per lligar són sobretot de contactes entre homes, perquè són els homes que practiquen sexe amb homes els que més participen d’aquest augment d’infeccions sexuals. Però els tècnics adverteixe­n que és una tendència també entre heterosexu­als.

La inversió municipal incideix per aquest motiu a potenciar l’accés a preservati­us i a proves de detecció ràpides i a tenir més control sobre els tractament­s. L’objectiu és que es compleixin els tractament­s, perquè abandonar-los esdevé un greu problema no només per al pacient, sinó per a tots els seus contactes. “I estem parlant de malalties que tenen cura si es tracten a temps, però que comporten greus seqüeles si no es fa”, assenyala la comissiona­da de Sanitat municipal, Gemma Tarafa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain