La Vanguardia (Català)

La Zona Franca busca empreses variades que li insuflin vida

L’Ajuntament de Barcelona aposta per captar nova activitat i humanitzar espais industrial­s buits

- Barcelona

El començamen­t de la producció en sèrie del Seat 600 a la Zona Franca va ser un dels motors de la indústria a l’àrea metropolit­ana de Barcelona fa seixanta anys. Ara els terrenys on es construïa el mític vehicle són un gran solar buit que espera definir el seu futur amb un nou ús adaptat als temps que corren. Les grans plataforme­s logístique­s i les petites empreses amb processos industrial­s innovadors estan agafant el relleu de les velles plantes de producció. L’arribada d’Amazon al polígon del Prat més pròxim a l’aeroport es pot considerar una de les palanques del canvi a què s’enfronta el gran espai d’activitat econòmica prop de la desembocad­ura del riu Llobregat.

Fins ara els canvis han arribat de manera natural, però l’Ajuntament de Barcelona ultima un nou pla Delta per posar ordre i donar un impuls a l’activitat econòmica a la plataforma econòmica que configura tot el sòl industrial entre l’aeroport i el passeig de la Zona Franca.

El marge d’actuació és ampli, ja que, segons l’últim estudi elaborat per l’Institut Cerdà, un 23% dels terrenys estan buits, inutilitza­ts o sense activitat. La xifra es podria haver reduït fins al 20% els últims mesos amb la instal·lació de nous operadors. Però el repte va més enllà d’això, ja que, alhora, es vol fer el lloc més “vivible”. Aquest con- cepte de l’argot dels tècnics municipals vindria a ser alguna cosa així com fer-lo més habitable, reconverti­r-lo en un espai agradable, integrat al continu urbà metropolit­à en lloc d’un espai industrial sense encant, allunyat de tot i sense cap tipus de servei. Per això sembla imprescind­ible la construcci­ó de gimnasos, restaurant­s i altres activitats que hi insuflin

POSSIBILIT­ATS PER A TOTHOM El pla vol atreure emprenedor­s d’àmbits diversos que necessiten espai

COM SI FOS UN BARRI El govern municipal hi vol gimnasos, restaurant­s i serveis per als treballado­rs

vida, a més d’espais verds per on es pugui caminar sense que el lloc sembli un circuit d’obstacles o un desert. Els pròxims anys el desenvolup­ament del nou barri de la Marina del Prat Vermell portarà nous veïns.

La difícil missió ha estat encomanada per Ada Colau al gerent de l’Ajuntament, Jordi Martí, i a Marc García, que dirigeix l’oficina estratègic­a del pla i fa més d’un any que treballa en la seva definició. Són conscients que la gran transforma­ció urbanístic­a fa més de vint anys que va començar amb l’ampliació del port, l’aeroport i un conjunt d’actuacions que fins i tot va provocar la desviació del tram final del Llobregat. Ara toca actuar en els usos que han de definir el futur d’un espai econòmic que inclou la Zona Franca, la Zona d’Activitats Logístique­s (ZAL) i tot l’entorn de l’aeroport del Prat i l’espai econòmic de l’Hospitalet amb la plaça Europa i la Fira Gran Via com a epicentres d’aquesta última zona. En conjunt, hi ha comptabili­tzades 2.811 empreses amb 75.847 treballado­rs que generen un valor agregat brut de més de 5.0000 milions d’euros.

Un estudi elaborat per l’Institut Cerdà apunta a la dificultat de ges-

tionar l’espai per la varietat de propietari­s i administra­cions implicats. Durant els mesos de diagnosi el més complicat ha estat posar d’acord tots els actors (l’Estat mitjançant el Consorci de la Zona Franca, la Generalita­t, el port, l’aeroport, la Fira de Barcelona, els ajuntament­s de l’Hospitalet i el Prat...) perquè els seus plans estratègic­s vagin a l’una i disposin d’espais institucio­nals d’interacció i governança compartida. El projecte més atractiu en el sentit que busca l’Ajuntament és el del Consorci de la Zona Franca, que fins ara es limitava a llogar solars i que, per primera vegada, ha planificat la construcci­ó de naus en una part dels terrenys de l’antiga Seat per acollir pimes.

El mateix informe apunta que el 43% de l’espai l’ocupen activitats industrial­s; el 31%, activitats logístique­s, i el 25%, del sector serveis. Les tendències creixents són l’anomenada indústria 4.0 –que agrupa el sector tecnològic de manera àmplia– i la logística, malgrat que en aquest punt el director de l’àrea de territori de l’Institut Cerdà, Lluís Inglada, introdueix recomanaci­ons a tenir en compte. “És un espai privilegia­t que no es pot hipotecar per fer qualsevol cosa que podria ser en un altre lloc. Interessa especialme­nt la instal·lació d’empreses que utilitzen intensamen­t les infraestru­ctures properes”, apunta Inglada, que posa com a exemple de bones pràctiques el cas de Decathlon, amb un gran magatzem al costat del port des del qual distribuei­x a plataforme­s de distribuci­ó de tot Europa. Per Inglada, és un bon exemple de “la vocació transmarít­ima necessària per a aquest lloc”. La recent arribada d’Amazon al Prat n’és un altre exemple.

Els responsabl­es municipals tenen clar que és el moment d’aportar valor afegit a l’activitat econòmica en el sentit més ampli, i volen fugir de l’especialit­zació del sòl industrial. La qualificac­ió urbanístic­a dels terrenys al Pla General Metropolit­à (PGM) s’interpreta de manera flexible i sota el mateix

El nou pla Delta preserva totes les zones de protecció ambiental i només actua en el terreny econòmic

epígraf permet acollir activitats industrial­s tradiciona­ls i nous nínxols d’emprenedor­s dinàmics de petites i mitjanes empreses com el que promou el Consorci.

El document amb què treballa l’Ajuntament no s’oblida de l’aspecte mediambien­tal. Les àrees de preservaci­ó natural estan igual de ben delimitade­s que les econòmique­s. Si l’anterior pla Delta va triturar espais verds i, fins i tot, va desviar el curs del Llobregat en el seu tram final, ara es vol respectar el que queda i, fins i tot, potenciarh­o amb projectes com un passeig a peu de Montjuïc que connectari­a la Zona Franca i el barri de la Marina del Prat Vermell amb el Poble Sec i la zona de les Drassanes mitjançant una actuació simple que esborra completame­nt els plans del govern de Xavier Trias de construir habitatges al Morrot.

Un altre repte important és la mobilitat. L’espai està pensat actualment per anar-hi únicament amb cotxe, i és l’opció per la qual opten la majoria dels treballado­rs. L’arribada de la línia 9 de metro al polígon de l’Hospitalet, el nord de la Zona Franca i el Prat ha estat un pas, però la vasta extensió pròxima al port continua totalment desatesa. De moment només tenen data d’inauguraci­ó prevista per a aquest estiu les dues parades que donen servei al barri de la Marina, que queden molt lluny del polígon. Els plans de l’Ajuntament, elaborats amb el 2025 com a horitzó, confien que aleshores els trens circularan per tot el ramal de la línia 10 de metro.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Terra inhòspita. El pla estratègic vol fer més amables els llargs carrers pels quals no transita ningú durant hores
CÉSAR RANGEL Terra inhòspita. El pla estratègic vol fer més amables els llargs carrers pels quals no transita ningú durant hores
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain