La Vanguardia (Català)

El 22@ de la Zona Franca

Les empreses de processame­nt de dades han impulsat un dels nodes més importants d’Europa al polígon entre Barcelona i l’Hospitalet

- DAVID GUERRERO Barcelona

Apocs metres del recinte firal que d’aquí menys d’un mes acollirà les principals marques tecnològiq­ues durant el Mobile World Congress hi ha un dels pols industrial­s amb més desenvolup­ament de futur. Sense cridar l’atenció, amagat sota l’aparença d’una nau industrial qualsevol, hi ha el punt del sud d’Europa en què es concentren més data centers. Són 15.000 metres quadrats de centres de processame­nt de dades amb més de 1.200 treballado­rs d’una cinquanten­a d’empreses del sector de les telecomuni­cacions.

La ubicació del pol d’atracció d’empreses que exploten el tractament de dades informàtiq­ues, a cavall entre el barri de la Marina del Prat Vermell de Barcelona i el polígon Pedrosa de l’Hospitalet, no ha estat escollit a l’atzar. Aquests nuclis s’acostumen a instal·lar a les zones portuàries per ser a prop dels potents cables submarins pels quals arriba la connexió de la xarxa troncal d’internet a terra ferma. El que es podria comparar amb una gran autopista subterràni­a d’internet connecta des del mar amb l’edifici Sertram, el nucli aglutinant de la zona. Cap altre lloc de Barcelona no té aquest avantatge. La diferència no és només de velocitat, sinó que també és qüestió de preu. Un data center que abans estava instal·lat en un local de la Meridiana es gastava 7.000 euros per garantir-se una bona connectivi­tat. Ara, a la nova ubicació, s’ha reduït a zero.

Les mateixes companyies implicades van batejar aquest espai amb el nom d’Are@8 el 2014. El nom ve dels codis postals 08038 de Barcelona i 08908 de l’Hospitalet, amb una declaració d’intencions de concepció metropolit­ana. La zona forma part del pla d’actuació del pla Delta en què treballa l’Ajuntament de Barcelona, però la veritat és que ells s’han fet forts de manera espontània. Ningú no va parar atenció a uns carrers on no arribava el metro fins fa dos anys i que estaven en un estat manifestam­ent millorable. Quan els polítics i els tècnics municipals s’hi van anar a fer fotos, l’Are@8 ja s’havia fet fort de manera autosufici­ent.

El president de l’associació empresaria­l Pedrosa, Baltasar Pozuelo, celebra que hi hagi un pla conjunt de desenvolup­ament de tota la zona industrial, però lamenta que “els esdevenime­nts es mengen els projectes; tot va molt ràpid, i els plans estratègic­s es veuen superats”. Sense anar més lluny, fa poques setmanes totes les administra­cions presentave­n la candidatur­a per convertir Barcelona en un laboratori urbà de la nova tecnologia mòbil 5G. La primera prova d’aquest sistema a Catalunya es va fer fa gairebé un any al complex tecnològic Sertram.

Els referents són els punts similars que hi ha a les zones portuàries de Nova York i Londres. El nom d’Are@8 fa pensar ràpidament en el barceloní 22@, però les diferèncie­s entre l’un i l’altre model són moltes. A diferència del cas del Poblenou, a la Zona Franca ha estat la iniciativa privada la que ha agafat les regnes. A diferència del que va passar amb el 22@, a l’Are@8 primer hi van arribar les empreses i després hi han donat publicitat. Els seus impulsors reconeixen que fins fa poc no eren conscients de tot el potencial que tenien entre mans.

Les 150 companyies que es concentren a la zona faciliten una connectivi­tat i un arxivament de dades virtuals que avui dia necessita pràcticame­nt qualsevol tipus d’empresa. Al lloc conviuen la catalana Itconic amb grans empreses com Vodafone, Orange i Movistar, així com start-ups de creació recent que intenten innovar en un sector en evolució constant. El marge de creixement pot ser més gran en el futur més immediat a causa de l’eclosió de la internet de les coses.

La captació d’empreses del sector ha funcionat al marge d’iniciative­s públiques

El lloc ha estat escenari de la primera prova de tecnologia 5G a Catalunya

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El cor de les instal·lacions de Sertram és un conglomera­t de cables i connexions
CÉSAR RANGEL El cor de les instal·lacions de Sertram és un conglomera­t de cables i connexions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain