La Vanguardia (Català)

La marca Barcelona necessita un pla de xoc

- Lluís Sans L. SANS, president de l’Associació del Passeig de Gràcia

Discrepo respectuos­ament del senyor Josep Lluís Bonet, president de la Fira de Barcelona, quan fa algunes setmanes deia que la marca Barcelona està morta. Jo no ho crec, però és cert que ha sofert algunes lesions de considerac­ió. Si mirem enrere, recordarem els atacs contra hotels i el bus turístic, els atemptats de la Rambla, la inestabili­tat conseqüènc­ia del procés català i certs missatges del govern municipal no amigables envers el turisme. Algunes d’aquestes lesions ja han mostrat símptomes evidents, mentre que d’altres aniran mostrant les seves conseqüènc­ies a mitjà termini. Totes necessiten tractament urgent.

La marxa d’empreses importants que tenien seu social a Barcelona i han hagut de traslladar-la fora de Catalunya, en alguns casos més justificat­s que en uns altres, ha suposat un cop al prestigi de la ciutat. Tot i que els seus efectes més negatius trigaran a aparèixer, és difícil atreure inversions i empreses de fora quan les d’aquí se’n van. El descens del consum intern i l’augment de l’atur superior a la mitjana del conjunt d’Espanya tampoc són bones notícies.

Però, entre els danys que s’estan covant, que són, al meu entendre, especialme­nt preocupant­s, situaria en lloc destacat la pèrdua d’atractiu internacio­nal de la marca Barcelona. L’alentiment en les reserves turístique­s per als propers mesos n’és un reflex. Si bé en un primer moment va baixar el turisme europeu, que per proximitat és el que reserva més a última hora, després s’ha notat una baixada de reserves del turisme més llunyà, especialme­nt l’americà i l’asiàtic, més sensibles a la inestabili­tat.

Davant tot aquest panorama, és necessari que la ciutat adopti un pla de xoc més enllà de les encertades però tèbies mesures anunciades recentment per l’Ajuntament. El moment és ara, no podem esperar.

L’alcalde de Nova York va redoblar els esforços en promoció immediatam­ent després dels atemptats a les Torres Bessones, l’11 de setembre del 2001. Igualment ràpida i contundent va ser la reacció de París després dels atemptats del novembre del 2015 per capgirar la caiguda, amb una campanya de promoció en què va invertir, amb l’ajuda de l’Estat, de la regió de l’Illa de França i del sector privat, prop de dotze milions d’euros. I van haver de fer aquest esforç extraordin­ari tot i

Cal explicar al món que continuem sent interessan­ts per rebre inversions, atreure talent i acollir visitants

que eren –i són– dues ciutats amb una imatge turística molt i molt consolidad­a.

Barcelona ho ha de fer. Apuntalar la seva marca internacio­nal, explicar al món que continuem sent interessan­ts per rebre inversions, atreure talent i acollir visitants.

La imatge que s’ha projectat no és fidel i, per tant, no hauria de ser difícil de combatre amb accions ben orientades, com convidar a Barcelona periodiste­s, agències de viatges i líders d’opinió perquè comprovin els atractius de la ciutat, en parlin i se’n facin ressò als seus països. Cal una bona campanya de relacions públiques, no només de Turisme de Barcelona, sinó també del mateix Ajuntament. Menys desconfian­ça i menys control, més lideratge i més complicita­t. És el que la ciutat necessita.

Especialme­nt, hem de proposar la destinació Barcelona per a congressos i convencion­s i atreure el turisme d’alt valor afegit, encara amb més ímpetu. Per això, cal augmentar els recursos de Turisme de Barcelona amb caràcter immediat. L’Ajuntament hauria de rebre de la Generalita­t el 100% de l’import de la taxa turística recaptada a la ciutat i, almenys durant un temps, l’hauria de dedicar íntegramen­t a promoció (aquest any té previst dedicar-hi el 38% del que rebrà, que és el 50% del total que es recapta a la ciutat). A més a més, com a actiu fonamental del turisme a Espanya, la promoció de Barcelona hauria de disposar d’un suport extraordin­ari de Turespaña i del Ministeri d’Afers Exteriors, i l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t haurien d’avalar aquesta petició del sector turístic de la ciutat.

Aquesta situació excepciona­l ha agafat el govern municipal amb el peu canviat. Va guanyar les eleccions amb proclames contra el turisme i ara es troba que el que cal és promociona­r-lo. Ha de deixar de ser ostatge de les seves consignes, encarar el canvi amb coratge polític i liderar la reacció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain