La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament insisteix en la funerària pública

El govern situa l’estrena de l’empresa el 2020 malgrat que es proposa una fórmula provisiona­l amb enterramen­ts a 1.800 euros aquest any

- Redacció

El regidor de Presidènci­a de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, va anunciar ahir que el govern d’Ada Colau s’ha fixat l’any 2020 com a data d’entrada en servei de la nova funerària pública que inclouria la construcci­ó d’un tanatori amb les correspone­nts sales de vetlla. Els comuns volen portar aquesta qüestió a aprovació definitiva al pròxim ple, el 23 de febrer, i per això confien aconseguir els vots d’ERC, el PSC, la CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy. Abans de l’entrada en funcioname­nt d’aquest servei municipal, el govern, d’acord amb el pacte que va subscriure amb ERC per aconseguir la seva abstenció en els pressupost­os d’aquest any, oferiran enterramen­ts a uns 1.800 euros que inclouran la recollida del difunt, el taüt, el trasllat al cementiri i una cerimònia, però no la vetlla ni les despeses de servei del cementiri. Badia va dir que aquesta fórmula provisiona­l pot aplicar-se d’aquí uns sis mesos.

Inicialmen­t, el propòsit del govern d’Ada Colau era que la funerària municipal estigués funcionant el 2019. L’aprovació inicial es va fer fa més d’un any i encara avui, malgrat l’optimisme expressat pel regidor Badia, els suports necessaris per tirar endavant aquesta iniciativa no estan garantits. Sí que sembla segur el suport d’ERC, sobretot després de l’acord entorn dels pressupost­os, però no així el de la CUP, que com va reconèixer el mateix Badia considera que la proposta del govern queda curta, ni el del PSC. Fonts socialiste­s van precisar ahir que els exsocis de BComú estan d’acord amb la idea d’abaratir el preu dels serveis funeraris, però addueixen que encara hi ha moltes discrepànc­ies per resoldre, com ara la d’assegurar que la incorporac­ió al mercat d’una nova funerària que competirà amb els operadors privats no posarà en perill llocs de treball i la de garantir plenament que el servei no acabarà costant diners al contribuen­t.

Per fer els enterramen­ts per sota del preu de mercat abans de disposar de la nova empresa funerària municipal, el govern ha pensat utilitzar els oratoris dels cementiris de la ciutat (Montjuïc, Poblenou, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi, Sants i Sant Andreu) que són de titularita­t pública. Aquests oratoris, degudament condiciona­ts, servirien per fer la cerimònia i actuarien com a improvisad­es sales de vetlla, això sí, per un temps molt limitat, entre les dues i les quatre hores com a màxim. Eloi Badia va fixar aquest preu reduït en 1.800 euros, molt més barat, segons ell, dels 5.000 que s’estan pagant de mitjana en els serveis que deixen els operadors privats. No obstant això, aquests mantenen que ofereixen tarifes molt similars a la que estaria disposat a cobrar l’Ajuntament i que també cal tenir en compte que en un percentatg­e molt alt els serveis funeraris estan coberts per les quotes que molts ciutadans paguen a les companyies assegurado­res.

El govern municipal ja ha hagut de retirar dues vegades de l’ordre del dia del ple l’aprovació de la funerària de l’Ajuntament en vista de la falta de suports per tenir una majoria. Ara anuncia una tercera temptativa per al mes de febrer, tot i que Badia, curant-se en salut, no va descartar ahir que s’hagi d’ajornar fins al ple de març.

Una de les qüestions que han planejat des del començamen­t sobre la iniciativa del govern Colau és la del nombre de sales de vetlla que hauria d’oferir el tanatori de l’Ajuntament, que vol construir al costat del cementiri de Montjuïc. Les sis previstes inicialmen­t són considerad­es insuficien­ts per alguns grups de l’oposició perquè consideren que aquest baix nombre amb prou feines tindria incidència en el mercat. Ahir Badia no va descartar arribar fins a la vintena ni tampoc la possibilit­at que l’Ajuntament pugui llogar sales de tanatoris privats. Els operadors privats ja han advertit que la proposta anunciada per Eloi Badia manca de concreció i que el projecte de l’Ajuntament podria incórrer en competènci­a deslleial.

BComú confia en el suport, encara no garantit, d’ERC, el PSC i la CUP en el ple de febrer

 ?? XAVIER CERVERA/ARCHIVO ?? Barcelona des del cementiri de Sant Gervasi
XAVIER CERVERA/ARCHIVO Barcelona des del cementiri de Sant Gervasi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain