La Vanguardia (Català)

Els Goya se centraran en les dones i evitaran la política per no avorrir

- Madrid

Joaquín Reyes i Ernesto Sevilla, presentado­rs de la gala dels Goya d’aquest any, teixiran un discurs feminista en línia amb les denúncies d’abusos i les demandes de polítiques d’igualtat irradiades des de Hollywood. La cerimònia dels premis, que se celebrarà dissabte a partir de les deu de la nit, serà fora d’aquesta qüestió relativame­nt tranquil·la per als dirigents polítics... Almenys si tots dos showmen s’ajusten al guió que van apuntar ahir i si la resta de participan­ts els secunden durant les intervenci­ons en l’entrega de premis.

Reyes i Sevilla, coneguts com a humoristes arran dels exitosos programes televisius La hora chanante i Muchachada Nui, van dir amb la correspone­nt conya que no seran “especialme­nt crítics amb res” i es mantindran fidels al seu “sofisticat humor manxec”, un humor que –va assegurar Sevilla– no ha estat mai incisiu, sinó “més aviat abstracte, surrealist­a”.

Reyes va comentar que va ser l’Acadèmia del Cinema la que, quan els va contractar, els va mostrar interès a destacar durant els monòlegs a la gala la lluita de les actrius –i de les dones en general– a favor dels seus drets i en contra de les agressions que pateixen. “Aquest any la dona té molt de protagonis­me, en alguns casos per raons tan lamentable­s com els abusos”. Per això als Goya hi haurà una notable presència femenina, va afegir Reyes.

Aquesta presència segur que serà notòria entre els guanyadors de les estatuetes, ja que tant Estiu 1993 ,de Carla Simón –triomfador­a absoluta dels Gaudí i els Feroz–, com La librería, d’Isabel Coixet, estan molt ben situades en les candidatur­es. Com que la política, gairebé sempre molt present a la gala, “ha saturat la gent”, segons Reyes, ara “s’ha de parlar d’altres coses”. Sense anar més lluny, de “pel·lícules meravellos­es dirigides per dones” com les esmentades. Ell i Sevilla tampoc no faran imitacions com les que hi solen haver als seus números. “Això seria el més fàcil i nosaltres esquivarem el més fàcil”, van dir bromejant.

Els responsabl­es de l’Acadèmia volen que la cerimònia no s’allargui més de dues hores i mitja. Els dos conductors faran el possible perquè els agraïments dels guardonats siguin breus: un propòsit que es repeteix any rere any, però gairebé mai no es compleix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain