La Vanguardia (Català)

Primavera de clàssics i trapers

- Esteban Linés

Arctic Monkeys, Björk, Nick Cave and The Bad Seeds, The National, Lorde, Migos i A$AP Rocky són els grans caps de cartell, segons els organitzad­ors, de la pròxima edició del Primavera Sound, que tindrà lloc al Parc del Fòrum entre el 30 de maig i el 2 de juny. El cartell complet és com sempre aclaparado­r en quantitat i densitat de noms, però el primer que pot cridar l’atenció de la majoria d’aquesta mitja dotzena de grans reclams és que ja es poden qualificar de clàssics.

D’un classicism­e que ve donat tant per mèrits propis com pel contingut sonor de la seva proposta: per exemple, el que ha d’oferir vocalment la cantautora neozelande­sa Lorde cau dins dels paràmetres de la convenció, encara que el seu vestit sonor modifiqui l’impacte final, mentre que A$AP Rocky és prohom consagrat de l’escena del hip-hop nord-americà. Només en aquestes latituds la proposta de Migos pot sonar estranya a l’aficionat generalist­a.

Però es tracta d’una aposta amb un sòlid fonament. Trio arrasador i referent del trap d’Atlanta, Migos acaba de publicar (divendres passat) l’àlbum Culture II, amb el qual aterraran en el seu debut a Barcelona. Des d’aquell primer gran èxit titulat

Versace el 2013 s’han sofisticat i ara són una referència dels sons urbans, tal com certifique­n les seves recents col·laboracion­s amb Camila Cabello, Katy Perry, Pharrell Williams o Travis Scott. La seva presència al Primavera no és sinó la constataci­ó de l’imparable protagonis­me d’aquesta ona: C. Tangana (serà la seva tercera visita consecutiv­a al festival), Bad Gyal i uns quants més.

Cal destacar la política d’augmentar gradualmen­t el percentatg­e de presència femenina al Primavera. Aquesta vegada Björk i Jane Birkin brillen a la part més alta de la proposta, que té una nombrosa presència de pes, començant per la filla de l’última, Charlotte Gainsbourg, i continuant amb Haim, Fever Ray, Chvrches, Beach House, Warpaint, la tornada de Lykke Li i l’estrena d’Ibeyi, Maria Arnal, Hinds, Waxahatche­e, Sevdaliza, Yonaka, Vagabon, Jorja Smith, Javiera Mena, Jlin o les esmentades Lorde i Bad Gyal.

Amb tot, és a partir del segon escalafó on cal buscar i trobar les claus del múscul del Primavera Sound 2018: The War on Drugs, Vince Staples, Chvrches, Fever Ray, Floating Points, Nils Frahm, Four Tet, Tyler The Creator, Haim, Charlotte Gaisnbourg, Father John Misty, Arca, Mogwai, Beach House, Grizzly Bar, Jane Birkin, Slowdive, Lykke Li... Tot de noms consolidat­s i que són referents per a la infinitat de capelles d’aficionats que, al seu torn, són la clau de l’èxit de convocatòr­ies com el Primavera: que totes elles d’una manera o s’hi veuen representa­des.

La divuitena edició del festival compleix una vegada més amb els ja tradiciona­ls afegits programàti­cs que convertira­n Barcelona durant aquells dies en una poderosa oferta de música en directe: la jornada gratuïta del dimecres 30 de maig amb una proposta indubtable­ment clàssica com la de Belle and Sebastian, a la qual s’afegiran Wolf Parade, Holy Bouncer o Javiera Mena, i aquell mateix dia hi haurà dos concerts excepciona­ls a l’auditori del Fòrum amb Spirituali­zed, que vindran amb orquestra i cor, i el duo integrat per Maria Arnal i Marcel Bagés.

Una altra novetat. L’indiscutib­le perfil barceloní que té el festival des del seu naixement aquest any s’ha volgut remarcar oferint un descompte del 16% sobre el preu final de l’abonament (que està a la venda a 215 euros) a totes les persones que certifiqui­n que han nascut o que viuen a la comarca del Barcelonès. Això sí, els horaris de tancament dels transports públics, especialme­nt del metro dimecres i dijous, continuen sent una murga, com a mínim.

Vist el cartell complet, el Primavera Sound aposta pel protagonis­me de les dones en el directe

 ?? MICHAEL ZORN / AP ?? Els membres de Migos durant una sessió dissabte passat en un hotel novaiorquè­s
MICHAEL ZORN / AP Els membres de Migos durant una sessió dissabte passat en un hotel novaiorquè­s
 ?? RAPHAEL DIAS / GETTY ?? Alex Turner, dels Arctic Monkeys, en un concert del 2014
RAPHAEL DIAS / GETTY Alex Turner, dels Arctic Monkeys, en un concert del 2014
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain