La Vanguardia (Català)

Escàndol a Alemanya per tests de gasos dièsel amb micos i humans

Volkswagen, Daimler i BMW haurien finançat experiment­s d’un institut

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La credibilit­at del sector automobilí­stic alemany va rebre ahir un nou cop al transcendi­r que va patrocinar experiment­s amb mones i éssers humans en l’intent de provar que les emissions dels motors dièsel actuals no serien tan nocives per a la salut com les dels dièsel més antics.

L’Associació Europea d’Estudis sobre Salut i Medi Ambient en el Transport (EUGT), un institut finançat per Volkswagen, BMW i Daimler, va utilitzar macacos, segons va publicar divendres el diari dels Estats Units The New York Times, però també persones, segons explicaven ahir els rotatius alemanys Stuttgarte­r Zeitung y Süddeutsch­e Zeitung. L’EUGT, fundada el 2007 per aquelles tres empreses i per Bosch –que va sortir-ne després–, està en liquidació des de l’any passat.

L’ús de micos en els experiment­s es va produir el 2014 als Estats Units, al laboratori Lovelace Biomedical d’Albuquerqu­e (Nou Mèxic). Els animals van ser tancats davant una pantalla amb dibuixos animats mentre se’ls feia respirar el fum d’un vehicle model Escarbat del 2013. L’objectiu era “provar que els vehicles dièsel de tecnologia recent són més nets que els antics models”, va assegurar el NYT.

El recurs a persones va tenir lloc a Alemanya, segons els dos diaris d’aquest país. Per encàrrec de l’EUGT, un institut de la Clínica Università­ria d’Aquisgrà (land de Renània del Nord-Westfàlia) va fer inhalar diòxid de nitrogen (NO2) a 25 voluntaris en bon estat de salut.

L’institut d’Aquisgrà al·ludit va respondre ahir que aquell estudi, realitzat entre el 2013 i el 2014, “no té res a veure amb l’escàndol dels dièsel” que persegueix a Volkswagen i altres fabricants des de fa dos anys, sinó que buscava mesurar l’efecte de l’exposició a l’NO2 en els llocs de treball, “per exemple en els conductors de camions, en mecànics o en soldadors”, per plantejar una possible reducció dels límits reglamenta­ris. La universita­t va defensar ahir aquells experiment­s, i va dir que l’estudi va comptar amb l’aprovació d’una comissió independen­t d’ètica.

No està clar el grau de coneixemen­t dels fabricants d’automòbils sobre l’ús de mones en les proves. Dissabte, Daimler i BMW es van distanciar dels tests, i van recalcar

El Govern no veu “justificac­ió ètica ni científica” dels tests, i les automobilí­stiques se’n desvincule­n

que, en tot cas, no s’hi havien utilitzat cotxes de les seves marques. També Volkswagen (VW) es va desvincula­r del cas, i ahir, al transcendi­r el suposat ús d’éssers humans, el president del consell de vigilància de la companyia, Hans Dieter Pötsch, va emetre un comunicat. “Faré tot el possible per assegurar-me que aquest assumpte és investigat en detall –va assegurar Pötsch–. Sigui que sigui el responsabl­e d’això ha d’assumirne les conseqüènc­ies”.

Les revelacion­s suposen un nou cop per a la reputació de les companyies automotriu­s alemanyes, ja castigades per l’escàndol –revelat el setembre del 2015– del trucatge de vehicles dièsel de Volkswagen per eludir els controls d’emissions contaminan­ts als Estats Units. El grup VW va admetre llavors haver equipat amb aquell software 11 milions de cotxes a tot el món.

En una roda de premsa rutinària ahir a Berlín, el portaveu del Govern alemany, Steffen Seibert, va dir que “aquests experiment­s no tenen cap justificac­ió ètica ni científica”, i va afegir que el seu descobrime­nt “obliga a formular preguntes crítiques a tots els responsabl­es” sobre els fets ocorreguts. “El que han de fer els fabricants d’automòbils amb les emissions és reduir-les i no pretendre demostrar que no són nocives”, va concloure Seibert.

Encara més contundent es va mostrar Stephen Weil, president del land de Baixa Saxònia, que va dir que si es van realitzar aquests tests, són “absurds i repugnants”. Aquest land –on està situada Wolfsburg, seu de VW– és accionista amb el 20% de la companyia, i estudiarà si és possible determinar “responsabi­litats individual­s” per aquests fets, una vegada que siguin investigat­s.

 ?? MICHAEL PROBST / AP ?? Tubs d’escapament d’un vehicle dièsel de VW, fotografia­ts l’agost del 2017 a Frankfurt
MICHAEL PROBST / AP Tubs d’escapament d’un vehicle dièsel de VW, fotografia­ts l’agost del 2017 a Frankfurt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain