La Vanguardia (Català)

“Puigdemont i les seves peripècies seran una nota a peu de pàgina”

Tinc 77 anys: soc jove, perquè estic ben casat, amb dos fills, faig una feina que m’agrada i, a sobre, em paguen. Soc de Barcelona, que Maragall, del qual vaig ser conseller, va rellançar i que continua sent el nostre gran actiu. L’elit independen­tista i

- LLUÍS AMIGUET

Hi haurà investidur­a?

N’hi hagi o no, Puigdemont i les seves peripècies seran una nota a peu de pàgina en la història del nostre temps; un altre reflex del desordre institucio­nal que viuen moltes democràcie­s.

On veu vostè els perquès?

Després de la recessió, el capitalism­e democràtic sembla generar riquesa, però només per a uns quants, per això la resta vota tensant els punts febles d’Occident. I a Espanya un d’ells és la tensió territoria­l recurrent per no haver estat capaç de pactar un Estat integrador.

Malgrat tot, encara tenim pensions, sanitat gratuïta i educació pública.

Gràcies al pacte social europeu per frenar el comunisme, però quan cau el Mur el capitalism­e ho veu innecessar­i i ho qüestiona: “Si la història –resumeix Warren Buffet– és una lluita entre rics i pobres, l’hem guanyada els rics”. I després reconeix que la seva secretària, en proporció, paga més impostos que ell.

No hi ha menys desigualta­ts a la UE?

La sortida de la recessió a Espanya es fa retallant llocs de treball, salaris i prestacion­s i degradant la cohesió social, i el votant respon radicalitz­ant-se. A Catalunya, l’elit sobiranist­a troba en aquell malestar l’oportunita­t d’esquivar al càstig electoral que li esperava per haver administra­t aquestes retallades.

I així el sobiranism­e aconseguei­x continuar a la Generalita­t, però no l’Estat que volia.

Perquè la seva elit ha comès uns quants errors de càlcul. Per aconseguir la independèn­cia necessites, per començar, una majoria social inqüestion­able, però l’independen­tisme no ha obtingut mai més de la meitat dels vots.

Tampoc no sembla aconseguir suport internacio­nal: també ho veu imprescind­ible?

El segon requisit és el suport incondicio­nal d’una gran potència, com ho va ser el dels EUA quan va fer possibles els nous estats bàltics i balcànics. I el tercer requisit és la disposició dels independen­tistes a assumir grans sacrificis materials i humans.

Per què no la tenen?

La paradoxa és que molts independen­tistes es queixen del que es perden per no tenir Estat propi, però no estan disposats a arriscar el que ja han aconseguit sense ell.

L’elit espanyola comet errors?

Cau en un altre enorme error de càlcul quan intenta sufocar la insatisfac­ció catalana només amb jutges i jutjats sense ni tan sols un intent de fer política ni oferir un projecte de convivènci­a alternatiu.

Mentrestan­t, les dues elits no van dissimulan­t així les seves històries de corrupció?

Amb el concurs d’un periodisme que ha deixat de ser el que va ser en la transició i cau sovint en el sectarisme fàcil i adotzenat.

Assumeixo la part que ens toca.

Avui l’actualitat política no es raona, es consumeix, i per veure què passa en realitat hem d’ignorar el seu soroll.

Les xarxes socials poden substituir el periodisme?

Poden ser útils per a la participac­ió ciutadana, però també caure en l’efectisme narcisista o la manipulaci­ó i això radicalitz­a i degrada el debat públic. La comunicaci­ó política de qualitat és un dels fonaments de la democràcia juntament amb les institucio­ns eficients, una ciutadania compromesa i polítiques d’igualtat.

Vostè va ser conseller i diputat: suposo que tindrà propostes de canvi.

Els parlaments, per exemple, són del segle XIX! Necessiten reformes. Per començar, sobren diputats aquí i al de Madrid. En canvi ens calen més experts independen­ts que els ajudin a decidir en cada tema, com les oficines de control pressupost­ari.

Cap a on creu que anem, ara?

Els europeus estem en un interregne, diu Wallerstei­n, com el que hi va haver entre l’edat mitjana i el Renaixemen­t. I pot durar 50, 70 anys potser, fins que vegem què és passat i què és futur en el nostre present.

L’Estat nació és passat o futur?

És del segle passat. Ja veurem quina forma prenen ara les presumptes sobiranies nacionals i com s’articulen a Europa. I també com l’elit espanyola va cedint la seva, encara que de vegades cregui que la té per dret diví.

Les grans metròpolis estan articulant noves xarxes de poder territoria­l?

És el que no veia o no volia el pujolisme quan va frenar Maragall i el seu projecte metropolit­à per a Barcelona. El president Maragall també va xocar amb l’elit espanyola, que no entenia el seu projecte de compartir l’Estat des de la perifèria sense subordinar-se.

Aquests són problemes locals?

Eren i són europeus i avui els tenen a la Gran Bretanya, on s’han succeït els referèndum­s sobre la seva sobirania i encara debat cap a on anar; o a l’Est d’Europa, que sent la temptació d’un populisme dretà. La democràcia representa­tiva s’enfronta a la incertesa.

Què proposa, vostè?

Davant la incertesa, és fàcil seguir qui promet solucions màgiques, però si no fas política, te la fan, així que és millor que els ciutadans participem en la construcci­ó d’aquest futur.

Com?

Reconstrui­nt institucio­ns, però també les relacions personals, que han patit tensions i que han de basar-se ara en la integritat, l’honestedat i la solidarita­t.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain