La Vanguardia (Català)

Josep Baselga ONCÒLEG

- Barcelona

El director mèdic de l’hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York ha introduït una nova estratègia d’assajar fàrmacs contra el càncer que suposa un avenç en els tractament­s personalit­zats de la malaltia.

En un estudi que suposa un canvi de concepte en la manera d’assajar nous tractament­s contra el càncer, un fàrmac ha estat eficaç en alguns pacients que comparteix­en unes mateixes alteracion­s genètiques malgrat que els seus càncers s’han originat en òrgans diferents.

L’estudi ha analitzat l’eficàcia del neratinib, aprovat recentment als EUA per al càncer de mama, en 141 pacients que tenien alteracion­s genètiques relacionad­es amb les proteïnes HER2 o HER3. Aquestes proteïnes estan alterades en múltiples tipus de càncer, a més del de mama, però només afecten una minoria de casos per a cada tipus de tumor, informa Josep Baselga, director mèdic de l’hospital Memorial Sloan Kettering de Nova York i codirector de l’estudi.

Els participan­ts presentave­n 21 tipus de càncer diferents. Per això aquesta nova estratègia d’assajar fàrmacs s’anomena estudi cistell (de l’anglès basket study). S’ha analitzat el genoma de les cèl·lules tumorals de tots els casos per identifica­r quines mutacions genètiques concretes tenia cadascun.

Els resultats, que es presenten avui a la revista Nature, demostren que l’eficàcia del neratinib depèn tant de la mutació genètica com del tipus de tumor. Així, en pacients amb càncer de mama, de cèrvix o de les vies biliars, el fàrmac és eficaç si es donen algunes mutacions genètiques i no si se’n donen unes altres, cosa que revela aspectes fins ara desconegut­s de la biologia d’aquests tumors. En pacients amb càncers colorectal­s i de bufeta no s’ha observat cap eficàcia independen­tment del tipus de mutació.

L’estudi. en què ha participat l’hospital Vall d’Hebron, suposa un avenç en la medicina personalit­zada del càncer. En tumors en què s’han identifica­t les mutacions rellevants permetrà decidir si el fàrmac és adequat o no en funció del perfil genètic de cada pacient. Aquest avenç és particular­ment rellevant en càncer de mama, en què un de cada cinc casos presenta alteracion­s de HER2.

Així mateix, l’estudi obre una nova opció de tractament per a tumors minoritari­s que presenten alteracion­s de HER2, malgrat que la mostra estadístic­a no és prou gran per saber l’eficàcia del fàrmac. A l’estudi s’han inclòs, entre d’altres, càncers de vagina, de glàndules salivals i d’intestí prim.

Més enllà de les millores immediates en el tractament, la investigac­ió introdueix una nova manera de fer assajos clínics basada en la genòmica. “Estem entrant en una nova fase en els assajos clínics del càncer en què ja no podrem utilitzar els dissenys convencion­als”, destaca Baselga.

“Estem entrant en una nova fase en els assajos clínics del càncer”, destaca Josep Baselga, codirector de l’estudi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain