La Vanguardia (Català)

Comptes globalitza­ts

Botín és partidària que Europa publiqui l’informe de Deloitte sobre el Popular

- CONCHI LAFRAYA

El Banco Santander va guanyar 6.619 milions el 2017, un 7% més que a l’exercici anterior, sobretot pels bons resultats del Brasil, que ha crescut un 34%, mentre que el Regne Unit baixa un xic però continua sent el segon mercat de l’entitat i Espanya se situa com a tercer.

El Banco Santander va guanyar 6.619 milions el 2017, un 7% més que a l’exercici anterior, sobretot per l’empenta del banc al Brasil, que va aportar 2.544 milions al benefici i ha crescut un 34%. El Regne Unit continua sent el segon mercat de l’entitat financera que presideix Ana Botín, a l’aportar 1.498 milions, malgrat que és l’únic mercat que retrocedei­x, en deixarse un 4,4%. Espanya es manté com a tercer mercat clau del banc. La divisió espanyola purament bancària va aportar 1.180 milions al benefici ordinari atribuït del grup. Però a aquell import cal sumar els 241 milions de la divisió de finançamen­t al consum i restar-li els 303 milions de pèrdues del sector immobiliar­i, així com els 37 milions de pèrdues que ha generat el Popular. El resultat és que a Espanya tota l’activitat del banc va generar 1.081 milions d’euros de beneficis.

Segons l’opinió d’Ana Botín, l’adquisició del Popular ha servit per “impulsar l’estratègia i recuperar el lideratge a Espanya al mateix temps que s’ha donat estabilita­t a empleats i clients de l’entitat”. El cost d’integrar el Popular s’ha elevat a 300 milions d’euros. I encara estan pendent les reclamacio­ns judicials dels exaccionis­tes del banc absorbit, que podrien elevar l’esmentada factura, tot i que està previst que es cobreixin amb els 900 milions amb què es va dotar el fons de fidelitzac­ió.

La presidenta es va mostrar favorable que la Junta Única de Resolució (JUR) publiqui l’informe de valoració de Banc Popular elaborat per Deloitte abans de la resolució de l’entitat, malgrat que en la comissió d’investigac­ió del Congrés, la presidenta de l’organisme, Elke König, es va negar a facilitarl­o i va manifestar que anava a demanar permís al Santander.

Botín va aprofitar la seva intervenci­ó anual de presentaci­ó de resultats per avançar algunes accions que durà a terme el banc al llarg d’aquest any. Va anunciar que llançarà una aplicació de pagaments mòbils internacio­nals a través de la tecnologia blockchain, que estarà disponible a Espanya, el Brasil, el Regne Unit i Polònia al llarg del primer trimestre de l’any. També va fer públic que la seu de Santander Espanya s’ubicarà en el que era el quarter general del Popular a Madrid.

Respecte a la proposta del PSOE de crear un impost a la banca, Botín va criticar la idea i va defensar que no es pot perjudicar només un sector empresaria­l. Va recordar que la seva entitat “ha aportat 3.000 milions per sanejar el sector”.

Quant a l’ERO en marxa, que afecta unes 1.200 persones dins el grup, el conseller delegat José Antonio Álvarez va afirmar que avança amb rapidesa i que s’estan apuntant

“El Santander no té damunt la taula adquisicio­ns a Europa perquè ens penalitzen en capital”

empleats de forma voluntària perquè “les condicions són bones”.

Preguntada la número u del Santander per compres d’entitats a Europa, es va mostrar reticent per diversos motius, entre els quals va esmentar que “l’euro no circula lliurement per Europa; no existeix un fons de garantia europeu; les adquisicio­ns ens penalitzen quant a requerimen­ts de capital, i hauríem de trobar preus molt interessan­ts per aconseguir alguna entitat”.

Quant al Brexit, va manifestar que espera que s’aconseguei­xi “una solució bona per a les dues parts”. I respecte a l’economia espanyola, Botín va admetre “un cert alentiment” arran de la celebració del referèndum independen­tista a Catalunya. Va indicar que les previsions del banc càntabre se situen en línia amb les del Govern central, que apunten a una expansió del 2,3% el 2018, però si la situació a Catalunya es normalitza podria acostar-se de nou al 3%.

 ?? DANI DUCH ?? Ana Botín, ahir en la presentaci­ó de resultats anuals a la Ciutat Financera, a Boadilla del Monte
DANI DUCH Ana Botín, ahir en la presentaci­ó de resultats anuals a la Ciutat Financera, a Boadilla del Monte
 ?? FONT: Santander
LA VANGUARDIA ??
FONT: Santander LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain