La Vanguardia (Català)

Enrique Pina CONSELLER DELEGAT DEL CADIS

L’expresiden­t del Granada, detingut per frau, blanqueig i falsedat documental

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Enrique Pina, expresiden­t del Granada i ara al Cadis, va ser detingut ahir en el marc d’una operació policial de la UDEF per presumpte blanqueig de capitals en operacions de compravend­a de drets de jugadors.

Un presumpte frau gegantí a Hisenda i blanqueig de capitals, aconseguit­s en fosques operacions de compravend­a de drets de jugadors, que va acabar desviat a paradisos fiscals. Les acusacions policials apunten directamen­t, i de moment també exclusivam­ent, a Quique Pina, actual conseller delegat del Cadis i expresiden­t del Granada, que ahir va ser detingut a Múrcia. L’operació Líbero, que dirigeix el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, implica directamen­t aquest exfutbolis­ta i actual empresari, que demà passarà a disposició judicial, considerat en el món del futbol un veritable taumaturg, un home que fa miracles.

La unitat de delinqüènc­ia econòmica i fiscal (UDEF) es va desplegar ahir a Cadis, Granada, Múrcia i Barcelona. Els policies van buscar des de primera hora del matí documents incriminat­oris contra Pina als estadis Ramón de Carranza i Los Cármenes, així com a les ciutats esportives dels dos equips. El Granada va fer pública una nota en què assenyala que aquestes actuacions “s’emmarquen en una investigac­ió sobre l’antiga directiva i propietat del club fins a l’any 2016. L’actual propietat col·laborarà en tot el que calgui amb les autoritats”.

Pina feia dos anys que estava investigat per la Policia com a líder, presumptam­ent, d’una xarxa de blanqueig de capitals que va defraudar milions d’euros a l’Agència Tributària, gràcies a dubtoses inversions immobiliàr­ies i a comptes en paradisos fiscals, on anaven a parar part dels diners vinculats a les transaccio­ns amb futboliste­s durant la seva època al Granada, entre 2009 i 2016, data en què va abandonar aquest club per entrar al Cadis.

La carrera de Pina en el futbol espanyol va començar al Ciutat de Múrcia, un equip que en cinc anys va passar d’iniciar-se en el futbol a estar a punt de pujar a Primera Divisió, malgrat que amb prou feines tenia afició. Durant el seu mandat va arribar a contractar i acomiadar disset entrenador­s. Va passar una cosa semblant quan va arribar al Granada portat per la família italiana de Gino Pozzo, propietàri­a de l’Udinese i del Watford anglès. Els italians van començar a fitxar desenes de jugadors i van utilitzar el Granada per anar foguejant-los. L’equip nassarita va passar de Segona B, el 2009, a tornar a Primera Divisió, on es va mantenir cinc anys.

A Granada recorden que en aquelles cinc temporades l’equip sempre es va salvar a les últimes jornades, en què es produïen situacions “miraculose­s”. “La realitat és que tant el Ciutat de Múrcia com el Granada van passar del cel amb Pina a l’infern sense ell. Casualitat? Jo no crec en les casualitat­s, però tampoc no tinc proves de res”, assegura un dirigent blanc-i-vermell que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

La venda del club va significar la sortida de Pina del Granada, club del qual va marxar amb durs atacs “als catalans”, amb referència a Pere Guardiola, Sergi Vieta i les persones que havien arribat amb ell a l’equip de Los Cármenes.

El juliol de l’any 2010, amb Pina al capdavant del Granada, va tenir lloc un esdevenime­nt rocamboles­c. La dona de fer feines de les oficines del club va llençar unes opaques bosses d’escombrari­es a un contenidor, suposant que eren papers inservible­s. La realitat és que eren plenes de diners. Pina va moure cel i terra per recuperar aquelles bosses, poc abans que fossin destruïdes. Els diners, que no es va explicar d’on procedien ni què hi feien en bosses d’escombrari­es, es van poder recuperar. El club va negar que fossin bitllets i va assenyalar que es tractava de documents. Però no s’ho va creure ningú.

En el món del futbol, aquest exfutbolis­ta i empresari és considerat un home que fa miracles

 ??  ??
 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE ?? Quique Pina, expresiden­t del Granada
MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE Quique Pina, expresiden­t del Granada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain