La Vanguardia (Català)

Palaus sevillans

Quatre grans cases de Sevilla s’uneixen per obrir-se al públic

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Quatre cases senyorials de la capital andalusa s’acaben d’unir per constituir una ruta cultural única al món amb l’objectiu d’exposar al públic local i de fora els rics tresors que acumulen, un patrimoni pràcticame­nt desconegut.

Una iniciativa pionera. Quatre cases palau sevillanes s’acaben d’unir per constituir una ruta cultural única al món amb l’objectiu de posar en relleu per als turistes, i també per als mateixos habitants de la ciutat, els rics tresors que acumulen, un patrimoni pràcticame­nt desconegut que ara s’obre al públic i converteix aquests immobles en escenaris vius de l’arquitectu­ra, la pintura i l’orfebreria més delicada.

El palau de Dueñas, la casa de Salinas, la de Pilatos i l’hospital de Caridad són el nucli d’aquesta xarxa incipient, a la qual els promotors volen que s’uneixin en un futur altres joies que esquitxen el centre històric de Sevilla, el més gran d’Europa.

Sota el concepte Casas Palacio. Seville Walking Route s’alinea un recorregut per als vianants de 29 minuts (2,4 quilòmetre­s), amb més de 15.000 m² edificats, 20 salons de gran luxe, 10 jardins d’alt valor ornamental i ecològic i més de 2.000 obres d’art. L’objectiu és donar a conèixer aquest patrimoni a un visitant de qualitat, i alhora diversific­ar l’oferta, que actualment es concentra als voltants de la catedral.

En la presentaci­ó de l’acord hi va haver Carlos Fitz-James Stuart i Solís, fill gran de l’actual duc d’Alba, la família del qual és propietàri­a del palau de Dueñas; Cristian de Salinas Milá, en representa­ció de la casa Salinas; Sol Medina de Orleans Bragança, representa­nt de la casa ducal de Medinaceli, propietàri­a de la casa de Pilatos, i Eduardo Ybarra Mencos, germà gran de la confraria de la Caridad, germandat que gestiona l’hospital de la Caridad. Els visitants rebran un passaport per a descomptes en visites als altres immobles, que ampliaran els horaris de visita. I els ingressos econòmics es destinaran a restaurar i preservar tots els béns que es mostren al públic.

Les quatre cases que donen el tret de sortida a aquesta iniciativa ofereixen mostres d’arquitectu­ra gòtica-mudèjar, renaixenti­sta i barroca dels segles XV a XVII. El palau de Dueñas és un exemple d’estructura nobiliària sevillana, barreja de goticomudè­jar i renaixenti­sta, mentre que l’hospital de la Caridad és un exponent del barroc de la ciutat, construït al segle XV per donar sepultura als ajusticiat­s. A més, els immobles allotgen una rica col·lecció d’obres de Murillo, Ribera, Zurbarán, Valdés Leal, Luca Giordano, Pacheco o Goya, entre altres; escultures que van del segle II aC al XX; més d’una desena de jardins històrics; tapissos flamencs, entre els quals un tapís de Pannemaker, i mosaics i rajoles.

 ?? LUIS SERRANO ?? El palau de Dueñas a Sevilla
LUIS SERRANO El palau de Dueñas a Sevilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain