La Vanguardia (Català)

Biografies presidenci­als

- Francesc-Marc Álvaro

Francesc-Marc Álvaro escriu: “Amb totes les febleses de ser un successor triat a dit i amb totes les fortaleses d’haver passat set anys a l’oposició, Artur Mas va intentar transforma­r el seu lideratge fred i també gerencial en un lideratge calent i èpic i va semblar –en alguns moments– capaç de trobar un equilibri entre Prat de la Riba i Macià”.

El primer president de la Generalita­t contemporà­nia va ser Francesc Macià, i la seva trajectòri­a aventurera i el seu tarannà d’heroi popular van impregnar el càrrec d’una manera tan forta, que els seus successors han notat la figura de l’Avi com una influència sempre present. Lluís Companys, el seu successor, no va tenir més remei que imitar-lo en certs aspectes, per tal que el vestit presidenci­al fos creïble. Potser cal cercar en l’escàs poder polític que ha tingut Catalunya el fet que la figura del president gaudeixi d’una sobrecàrre­ga simbòlica. Des de Macià, és un càrrec executiu, però és, alhora, un càrrec per damunt del Govern, proper al que seria el president d’una mena de República, amb tot el que això implica des del punt de vista representa­tiu i institucio­nal.

Després del període de Josep Irla, que va assumir la presidènci­a en el primer exili, Josep Tarradella­s va construir-se com una contrafigu­ra de Macià. Allí on l’exmilitar convertit al separatism­e posava vibració èpica, l’home de Saint-Martinle-Beau va posar-hi pragmatism­e i paciència. Quan Tarradella­s torna a Catalunya, a finals del 1977, la seva principal obsessió és ser reconegut com a president d’una institució que els vencedors de la guerra s’havien carregat. La seva gran jugada va ser vincular el restablime­nt de la Generalita­t al seu reconeixem­ent, tot saltant per damunt de la legalitat franquista i connectant el passat i el present, davant d’una ciutadania que, en general, no sabia qui era aquell veterà. He escrit abans que Tarradella­s era un pragmàtic, però també era un líder aferrat als símbols. Conscient que no tenia cap poder, el vell polític republicà havia de col·locar els símbols en primer terme, i això començava per ell mateix i la representa­ció del seu honorable càrrec. Tarradella­s, que havia mamat i estudiat l’estil de De Gaulle, es movia amb la seguretat de l’actor que ha sabut fondre completame­nt el paper protagonis­ta amb la persona.

Jordi Pujol, que ha estat el president que coneix més bé la història, no volia cap vincle amb l’etapa republican­a –que anava lligada al record amarg de la guerra– i va inspirar-se en Enric Prat de la Riba, el president de la Mancomunit­at, aquell líder endreçat de la Lliga que governava i modernitza­va el país des del despatx, tot i tenir uns poders molt limitats. La Mancomunit­at és un antecedent que es podia presentar com una experiènci­a d’èxit, comprensib­le per al gran públic.

Després de vint-i-tres anys de pujolisme, va arribar Pasqual Maragall. El nét del poeta volia actualitza­r el llegat de Tarradella­s i posar-hi unes gotes del Companys més compromès amb les classes populars. La presidènci­a de Maragall havia de ser la prova del nou que el càrrec podia adaptar-se a una personalit­at diferent a la d’aquell metge i banquer que l’any 1980 havia guanyat contra pronòstic. Les tensions dins el tripartit i la batalla dins del PSC van impedir que la presidènci­a de nou estil es consolidés. El recanvi per José Montilla va posar la presidènci­a de la Generalita­t al servei d’un lideratge fred i gerencial que, per la porta del darrere, cercava inspiració –potser sense saber-ho– en aquell Prat de la Riba que treballava de manera silenciosa. L’etapa del president Montilla, d’altra banda, va ser important perquè va subratllar que la catalanita­t no és un assumpte de cognoms.

Amb totes les febleses de ser un successor triat a dit i amb totes les fortaleses d’haver passat set anys a l’oposició, Artur Mas va intentar transforma­r el seu lideratge fred i també gerencial en un lideratge calent i èpic i va semblar –en alguns moments– capaç de trobar un equilibri entre Prat de la Riba i Macià. La pèssima campanya electoral del 2012 va projectar una imatge de Mas hiperbòlic­a, un cromo que va perseguir-lo fins que va fer el pas al costat. El problema de Mas va ser fugir de l’ombra de Pujol sense esborrar el seu llegat, convertir el pujolisme en una altra cosa. El procés sobiranist­a i la confessió del fundador de CDC sobre la deixa del seu pare van provocar una implosió que va superar les previsions de Mas.

Puigdemont, que va arribar a la presidènci­a sense que ningú s’ho esperés, sempre va dir que el govern era, per a ell, un afer secundari; assumia la responsabi­litat perquè se li encarregav­a un objectiu especial, que tenia poc a veure amb aplicar i gestionar polítiques. El de Girona es troba en una cruïlla i ha convertit la presidènci­a en la qüestió substancia­l, després que en tingués una visió més aviat instrument­al. És un activista que ha interpreta­t millor que ningú la indignació provocada pels cops de porra de l’1-O, la presó i el 155. Per això va ser l’independen­tista més votat el 21-D. Una mica de l’èpica de Macià i una mica del simbolisme de Tarradella­s, i la connexió popular de Pujol. El seu recorregut final està marcat per la màquina judicial espanyola, un fet lamentable que no es pot negligir. Quina serà la decisió de Puigdemont? L’evidència descarnada que no hi ha un acord estratègic entre els que formen la majoria independen­tista deixa poques opcions damunt la taula.

Quina serà la decisió de Puigdemont? L’evidència que no hi ha acord entre la majoria deixa poques opcions

Niceto Alcalá Zamora amb Francesc Macià, en una imatge del 1931

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain