La Vanguardia (Català)

El Magrib i el progrés

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Emmanuel Macron inicia una visita d’Estat de dos dies a Tunísia, la primera que fa d’aquesta envergadur­a a un país àrab des que va ser elegit president de França.

Emmanuel Macron no deixa de reforçar la projecció internacio­nal de França. Ahir va iniciar una visita d’Estat de dos dies a Tunísia, la primera d’aquesta envergadur­a a un país àrab des que va ser elegit president, tot un símbol de la voluntat de l’Elisi de mantenir la seva influència històrica al Magrib i de donar suport a la transició democràtic­a, malgrat totes les dificultat­s polítiques i econòmique­s, al lloc on, fa ja més de set anys, van néixer les primaveres àrabs.

La presència de Macron al país nord-africà planteja, d’entrada, un desfasamen­t generacion­al molt marcat, un contrast de força i dinamisme, que no ha passat desaperceb­ut, a la premsa gal·la. El president francès acaba de complir 40 anys, mentre que el seu amfitrió, Beji Caid Essebsi, va complir 91 anys el novembre passat. Malgrat ser un dels estadistes més ancians del món, s’especula que podria presentar-se a la reelecció.

El punt culminant de la visita de Macron serà el discurs que pronunciar­à avui davant el Parlament tunisià, en el qual reiterarà el suport al camí iniciat el 2011 després de la caiguda de Ben Ali. L’aposta francesa té, tot i això, els seus riscos perquè l’estabilita­t no està garantida. Tunísia torna a ser escenari, des de fa unes setmanes, d’una onada de malestar, amb manifestac­ions de protesta contra l’alça del cost de la vida –conseqüènc­ia de les mesures d’austeritat del Govern–, que han degenerat en aldarulls a diverses ciutats.

Macron i els seus interlocut­ors tunisians tenen previst firmar una sèrie d’acords econòmics i culturals, així com en l’àmbit de la seguretat. La col·laboració antiterror­ista és fonamental. A Tunísia segueix en vigor l’estat d’emergència decretat després de diversos atemptats gihadistes, entre ells el que va patir el Museu del Bardo –que per cert visitarà Macron– fa gairebé tres anys.

En una entrevista concedida al diari francòfon La Presse, el president francès va subratllar que l’ajuda francesa se centrarà en reduir les desigualta­ts socials i territoria­ls, en fomentar l’ocupació juvenil i en invertir en energies renovables i noves tecnologie­s. Macron va animar Tunísia a aprovar reformes que incentivin les inversions estrangere­s. Com a gest encoratjad­or, el cap de l’Elisi s’ha emportat amb ell a Tunísia alguns capitans empresaria­ls, entre ells els màxims executius de les companyies telefòniqu­es Orange i Iliad.

Un dels temes a tractar durant la visita de Macron serà la renegociac­ió d’almenys una part el deute tunisià amb França, que s’estima en més de 800 milions d’euros. Segons la premsa tunisiana, una petita part d’aquesta quantitat podria convertir-se en projectes d’inversió.

“França ha de donar suport a la jove democràcia tunisiana –va insistir, en una entrevista a l’emissora France 24, el primer ministre del país magribí, Iussef Chahed–. No succeeix cada any que neixi una democràcia a una hora (de vol) de França. Som una democràcia veritable, amb llibertat de premsa, llibertat d’expressió, una situació que no es troba a gaires països”.

Aquest orgull dels líders tunisians xoca, emperò, amb l’opinió d’observador­s i oenagés com Human Rights Watch. Aquesta última va denunciar la brutalitat policial en la repressió de les últimes protestes.

L’escepticis­me sobre el rumb de Tunísia va ser expressat també ahir, a les pàgines de Le Monde, per Mehdi Jomaa, que va ser primer ministre en el gabinet tecnocràti­c que va governar entre gener del 2014 i febrer del 2015. Segons Jomaa, l’actual coalició entre el partit d’Essebsi i els islamistes moderats ha fet clars progressos polítics però li falta la visió per rellançar l’economia i donar una esperança de futur als joves aturats, el taló d’Aquil·les de l’experiment democratit­zador tunisià.

La malmesa economia i l’atur juvenil són el taló d’Aquil·les de l’experiment tunisià

 ?? ERIC FEFERBERG / AFP ?? Emmanuel Macron ahir a Tunis amb el president tunisià, Beji Caid Essebsi
ERIC FEFERBERG / AFP Emmanuel Macron ahir a Tunis amb el president tunisià, Beji Caid Essebsi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain