La Vanguardia (Català)

Brussel·les augmenta l’ajuda als palestins davant les retallades de Trump La UE s’alça com a mediadora entre Israel i Palestina, malgrat els EUA

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

La Unió Europea (UE) no vol quedar al marge de les negociacio­ns de pau que els Estats Units impulsaran entre Israel i Palestina. El president Donald Trump, tot i això, no vol ingerèncie­s europees i ha retallat l’ajuda als palestins en 53 milions d’euros per forçar-los a negociar. Els palestins, per la seva part, ja no es fien dels nord-americans. Diuen que Trump, al reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel, va perdre la condició d’àrbitre i no pensen negociar cap pla que proposi la seva Administra­ció. Aquest desacord l’aprofita la UE, que ahir va anunciar un paquet de nous ajuts a Palestina valorat en 42,5 milions d’euros i que mitigarà les retallades de Trump a l’agència de l’ONU per als refugiats palestins. Federica Mogherini, alta representa­nt de la UE per a Afers Exteriors i vicepresid­enta de la Comissió, va reunir a Brussel·les la conferènci­a de donants per a Palestina. Hi van assistir Israel, Egipte i els Estats Units, entre altres països. També hi va ser present el primer ministre palestí, Rami Hamdalah.

Mogherini va dir que l’ajuda aprovada significa “un suport a la construcci­ó d’un Estat palestí democràtic i responsabl­e”. Part dels diners s’invertiran a Jerusalem Est, on la UE defensa que s’instal·li el futur govern palestí. “Qualsevol marc negociador –va dir Mogherini– ha de ser multilater­al i ha d’incloure totes les parts”. Si no és així, “no funcionarà”. “Res sense els Estats Units –va precisar–, però res només amb els Estats Units”. Israel, de tota manera, només vol els EUA de mediador.

Mogherini va esmentar les resolucion­s de l’ONU i els acords d’Oslo per defensar la solució de dos estats amb una capital palestina a Jerusalem Est.

“Aquest és un moment difícil”, va reconèixer l’alta representa­nt, que confia en què la reunió d’ahir serveixi per “restablir cert nivell de confiança” entre les parts enfrontade­s. La ministra noruega

Mogherini insisteix que els Estats Units són essencials per la pau, però que també ho és la Unió Europea

d’Afers Exteriors, Ine Marie Eriksen Søreide, va presidir la reunió dels donants i a l’acabar va dir que era “cautelosam­ent optimista” de cara a la represa del procés de pau, encara que va reconèixer que al camí encara quedaven diversos obstacles. “Instem les dues parts a demostrar la seva valentia, però també a demostrar la seva voluntat”, va declarar.

Tzachi Hanegbi, ministre de Cooperació israeliana, va assegurar que el seu país autoritzar­à la construcci­ó d’una planta dessalinit­zadora a Gaza, així com millores a la xarxa elèctrica i el subministr­ament de gas als territoris ocupats si el cost l’assumeixen els donants. El Comitè d’Enllaç Ad Hoc –així s’anomena oficialmen­t la conferènci­a de donants– tornarà a reunir-se a Brussel·les al març i a Nova York al setembre.

Les pressions d’Israel i la prudència diplomàtic­a que professa Mogherini van fer desistir Eslovènia de reconèixer Palestina com a Estat independen­t.

Aquest mateix reconeixem­ent el va demanar el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, la setmana passada a la mateixa Mogherini. La Unió Europea, tot i això, considera que, en aquests moments, aquest suport diplomàtic no contribuir­ia a la pau amb Israel.

 ?? JOHN THYS / AFP ?? Federica Mogherini, alta representa­nt de la UE, saluda Rami Hamdalah, primer ministre palestí
JOHN THYS / AFP Federica Mogherini, alta representa­nt de la UE, saluda Rami Hamdalah, primer ministre palestí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain