La Vanguardia (Català)

Mòbil indiscreci­ó

- Beatriz Navarro

“Qualsevol missatge tret de context perd el seu significat”, va escriure ahir Toni Comín poc després que es distribuïs­sin els missatges la seva conversa telemàtica amb Carles Puigdemont, confirmant de passada la seva autenticit­at.

Distracció o muntatge? Comín va abaixar la guàrdia o hi ha gat amagat? No hi ha unanimitat entre els presents, però a alguns reporters de la primera fila els va cridar l’atenció la falta de discreció del diputat amb el mòbil –de fet, un col·laborador el va avisar–. Del que no hi ha dubte és que les imatges i les explicacio­ns del reporter del programa d’Ana Rosa (Telecinco), Luis Navarro, contrastad­es amb el repàs dels moments clau de l’acte en què es van filmar donen una idea clara del moment en què es van enviar els malenconio­sos missatges. I per molt que l’entorn de Puigdemont digui que el que val és el que va dir en el vídeo distribuït després, a les 20.36 h, el cert és que el missatge estava pregravat i que a aquella mateixa hora Puigdemont es confessava a Comín amb una anàlisi molt diferent de la situació: “Suposo que tens clar que això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat”.

20.25 hores. Comença amb lleuger retard la recepció d’Any Nou de la secció local del partit sobiranist­a flamenc N-VA a Lovaina. L’expresiden­t és baixa d’ultima hora. El substituei­x Comín.

20.28 hores. L’amfitrió, Lorin Parys, disculpa Puigdemont i dona pas a un breu vídeo de l’expresiden­t en què justifica la seva absència i agraeix el suport a la causa independen­tista catalana.

20.31 hores. Puja a l’escenari Comín, que comença a donar un llarg discurs en francès.

20.36 hores. A través de les xarxes socials, Puigdemont emet un vídeo gravat a Brussel·les aquella tarda en què crida els seus votants i simpatitza­nts a resistir, a mantenir-se “ferms, dignes”.

21.05 hores (aproximada­ment). Comín es torna a asseure a la cadira, a primera fila, amb almenys dues càmeres de televisió darrere, una del programa d’Ana Rosa. Si el telèfon marca l’hora correcta va ser poc després de tornar al seu lloc –a les 21.10 hores– quan es va trobar amb la tirallonga de missatges enviats per Puigdemont durant la gairebé mitja hora que va durar la seva intervenci­ó.

El primer dels textos indica que el va rebre 30 minuts abans. És a dir, a les 20.40 hores. A aquella hora, milers de persones seguien a les xarxes l’esperada reacció per vídeo del líder de Junts Per Catalunya a la decisió del president del Parlament, Roger Torrent (ERC) de suspendre la sessió d’investidur­a. “No llanço la tovallola”, va venir a dir. Puigdemont i Comín, gelosos de la seva privacitat com altres polítics, utilitzave­n una de les aplicacion­s de missatgeri­a mes segures del mercat, Signal. Cada missatge és xifra individual­ment, ofereix l’opció que desaparegu­in així que es llegeixen i en teoria és impenetrab­le, inaccessib­le als hackers. Del que la tecnologia no protegeix és de les mirades indiscrete­s. I menys amb un mòbil de les dimensions del que utilitza Comín.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain