La Vanguardia (Català)

Santamaría demana que es digui en públic el que es diu en privat

Govern central i PP celebren en bloc “el fracàs de l’esperpent” de Puigdemont

- SALVADOR ENGUIX JUAN CARLOS MERINO València / Madrid

La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va convidar ahir Carles Puigdemont a dir en públic el que diu en privat. Ho va dir amb referència als missatges de l’expresiden­t divulgats per Telecinco, responent al públic que va assistir a la conferènci­a de la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, que ella va presentar al Fòrum Europa Tribuna Mediterràn­ia.

“L’obligació de tot govern és pensar en els ciutadans, i toca pensar en el futur, i no en el nostre propi. És un consell que jo m’aplico i que aplico a Puigdemont. És el moment que s’assumeixi públicamen­t el que es diu en privat. És moment que a Catalunya es construeix­i i es deixi de destruir”, va afirmar Santamaría.

I, en aquest context, va demanar al president del Parlament català, Roger Torrent, que obri una nova ronda de contactes per buscar un nou candidat, per “salvar la situació” i “recuperar la via del diàleg i del consens”, tant entre els grups independen­tistes “com en els constituci­onalistes”.

“No em puc creure –va afegir la vicepresid­enta– que entre els més de cent diputats del Parlament català no hi hagi ningú que pugui recuperar el camí del diàleg i del consens”.

Va subratllar que és el moment que Catalunya recuperi “l’estabilita­t, serenitat i fortalesa que sempre ha tingut”, en un país com Espanya, que és “fort, unit i solidari”. D’altra banda, i responent a les afirmacion­s de Torrent aquest dimarts, que va assenyalar que “ni la vicepresid­enta Soraya ni el TC no decidiran qui ha de ser el president de la Generalita­t”, la vicepresid­enta espanyola va subratllar que “les dones també tenim dret al nostre cognom”.

El Govern central i el PP van sortir en bloc a celebrar el contingut dels missatges de Puigdemont. Pel ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, són la confirmaci­ó del fracàs de l’estratègia de l’expresiden­t: “És veritat que aquest esperpent ha fracassat”, va subratllar. És el final, va destacar, de la seva “actuació circense”. Zoido, en canvi, va rebutjar que el pla de la Moncloa a què es refereix Puigdemont impliqui, com suggereixe­n els seus missatges, l’excarcerac­ió dels dirigents independen­tistes que continuen en presó preventiva. “No hi ha cap negociació”, va concloure el ministre de l’Interior.

“Els catalans estem farts d’aquest vodevil dels polítics independen­tistes”, va assegurar per la seva banda la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que va interpreta­r els missatges de Puigdemont com “l’inici per a Catalunya i els catalans”. I el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va considerar al seu torn que, amb els missatges revelats, Puigdemont ha fet “un ridícul monumental”.

Molts dirigents del PP es van afegir amb entusiasme a entonar càntics de victòria. Amb les mateixes paraules de Puigdemont: “Moncloa triomfa! Això s’ha acabat!”, van clamar. “Puigdemont és un zombi polític i m’alegro que ell mateix reconegui la seva situació”, va ressaltar Rafael Hernando. “Aquesta és la realitat que amagaven els independen­tistes, el seu tren ha descarrila­t”, va celebrar Pablo Casado. “Els missatges de Puigdemont demostren que el procés era en si mateix una basta mentida”, va insistir Javier Maroto.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reiterar la seva demanda que es presenti un candidat alternatiu a la investidur­a: “Si l’única sortida que proposa l’independen­tisme es diu Puigdemont, és que no volen sortida”. El seu secretari d’organitzac­ió, José Luis Ábalos, va criticar que els missatges demostren que “Puigdemont està en una empresa personal”. I va denunciar que “els interessos d’una persona no poden condiciona­r el futur d’un poble”.

Fins i tot el líder de Podem, Pablo Iglesias, entestat a ressaltar els problemes dels ciutadans eclipsats, a parer seu, per “la guerra de banderes”, va admetre que “les converses privades no poden sorprendre ningú”. Iglesias va lamentar que “per alguns la prioritat política d’avui és parlar dels SMS”. I només va reiterar la seva posició: “Fa falta un president que sigui a Catalunya i que governi des de Catalunya”. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, no es va mostrar sorprès: la formació taronja, va advertir, ja va avisar que el procés no tenia “cap futur” i estava “abocat a estavellar-se contra el mur de la democràcia”.

UN ALTRE CANDIDAT La vicepresid­enta insta que a Catalunya “es construeix­i i es deixi de destruir”

EL PLA DE LA MONCLOA? Zoido nega que hi hagi negociacio­ns per excarcerar els dirigents empresonat­s

 ?? JUAN CARLOS CARDENAS / EFE ?? La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Satamaría, ahir a València
JUAN CARLOS CARDENAS / EFE La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Satamaría, ahir a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain