La Vanguardia (Català)

La premsa europea dona per liquidat el procés independen­tista

- P. VALLÍN Madrid

“S’ha acabat” en anglès, en francès, en italià i en flamenc. La premsa europea ha donat per assumida la derrota de Carles Puigdemont, fent-se ressò dels missatges caçats al mòbil de Toni Comín. Encara que moltes de les web dels principals diaris europeus recullen en les seves informacio­ns el posterior tuit de Puigdemont en què admet dubtes i proclama que no es rendirà, les capçaleres han donat més crèdit i jerarquia als missatges “derrotiste­s” enviats a Comín.

El títol de The Times és breu i eloqüent: “S’ha acabat”. El líder català fugitiu admet el seu fracàs i afegeix que l’expresiden­t “diu que el govern espanyol ha guanyat la batalla per mantenir unit el país, i que està consideran­t lliurar-se”, dedueix el rotatiu londinenc del missatge en què es conjura per lluitar per la seva reputació. The National, el rotatiu independen­tista escocès, manté com a capçalera l’obertura del dia anterior amb “Milers de manifestan­ts independen­tistes envolten el Parlament”, mentre que The Guardian és una mica més prudent que The Times: “‘Això s’ha acabat’: els dubtes de Puigdemont, captats per una càmera”. BBCNews , al seu web, sí que titula amb la rectificac­ió feta a Twitter per Puigdemont, i diu que “es nega a donar-se per vençut després dels seus missatges en què admetia la derrota”.

A França, Le Figaro titula amb un eloqüent “Catalunya: el caos polític continua” la crònica de Mathieu de Taillac, i Libération explica que “la situació continua bloquejada tant en termes legals, amb la intransigè­ncia dels jutges i Rajoy, com políticame­nt, amb la desunió del camp separatist­a”. Le Monde va per un altre camí i es fa ressò de l’informe de The Economist Intelligen­ce Unit (vegeu pàgina següent): “La crisi catalana podria costar-li a Espanya la condició de democràcia plena”.

A Itàlia, el Corriere della Sera fa una crònica general que titula: “Impasse en la reelecció: Catalunya no es posa d’acord amb Puigdemont”, en què explica que “el miracle [de la reaparició de Puigdemont a Barcelona] no es va produir”, i esmenta els missatges de rendició de l’expresiden­t. El belga De Standaard es queda amb un titular més rotund: “S’ha acabat”.

“No ens deixarem instrument­alitzar per algú que només busca un canvi de l’ordre constituci­onal en un Estat de la UE” F. Timmermans Vicepresid­ent Comissió Europea

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain