La Vanguardia (Català)

El Rei agraeix el suport internacio­nal davant la “greu crisi” a Catalunya

El cap de l’Estat presideix, al Palau Reial, la recepció del cos diplomàtic

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Madrid

El Rei va agrair ahir al cos diplomàtic acreditat a Madrid el “suport sense fissures” que la comunitat internacio­nal ha ofert a Espanya davant la “crisi més greu que hem hagut d’afrontar en la nostra història recent”. Sense pronunciar la paraula Catalunya, el cap de l’Estat va afegir que els últims mesos “s’han posat a prova valors i principis que són no només espanyols sinó europeus i universals: el valor de la convivènci­a i la concòrdia en la diversitat i el valor del respecte a la democràcia i a l’Estat de dret”.

Com cada mes de gener, el Palau Reial va acollir ahir la tradiciona­l recepció del cos diplomàtic acreditat a Madrid, que van presidir els Reis i a la qual van assistir el president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis. A la recepció hi van assistir un centenar d’ambaixador­s, vint encarregat­s de negocis i deu representa­nts d’organismes internacio­nals. No hi va haver cap membre de la legació de Veneçuela, l’ambaixador de la qual va ser expulsat recentment d’Espanya, ni tampoc de l’ambaixada de Síria, ni de la de Corea del Nord, l’ambaixador titular del qual va ser expulsat fa diversos mesos. Per primera vegada hi van assistir els nous ambaixador­s, que van lliurar les seves cartes credencial­s el 18 de gener passat, entre ells el dels Estats Units, Duke Buchan, i el de Cuba, Gustavo Machín. En total, a la recepció hi van assistir uns 300 convidats.

En la seva intervenci­ó, al saló del Tron, el Rei va ratificar l’aposta d’Espanya pel projecte europeu, que està, segons les seves paraules “en un dilema decisiu”. Per Felip VI el repte més immediat de la Unió Europea és el que planteja la sortida del Regne Unit. “Davant aquesta decisió, que respectem per més que ens sàpiga greu”, va dir, “la nostra prioritat és la defensa dels drets dels ciutadans i dels interessos de la Unió”. També va assenyalar que davant el Brexit, “Espanya desitja un acord com més ambiciós millor que permeti a les nostres empreses i operadors econòmics continuar treballant amb els seus socis britànics” i que es garanteixi “la lliure circulació i establimen­t als ciutadans, tant europeus com britànics”.

Sense esmentar expressame­nt Veneçuela, el Rei va recordar que Espanya, Europa i Amèrica són “espais i projectes compartits” i “socis que parlen i es respecten, encara que de vegades, conjuntura­lment, opinin diferent”.

Després de recordar que Espanya és “un país obert, plural i compromès” que contribuei­x a “la seguretat col·lectiva”, a la resposta a grans crisis, com les de refugiats i migrants, i a “un món més equitatiu i sostenible”, el Rei va subratllar: “Som, sobretot, conscients del valor de la democràcia i de l’Estat de dret”. En les seves paraules el Rei va considerar prioritari el combat contra el terrorisme, “una de les més cruels amenaces contra la dignitat” i va recordar especialme­nt les víctimes dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils.

“Respectem, per més que ens dolgui, la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea”

 ?? J.J.GUILLEN / EFE ?? Els Reis ahir al saló del Tron del Palau Reial, on va tenir lloc la recepció del cos diplomàtic
J.J.GUILLEN / EFE Els Reis ahir al saló del Tron del Palau Reial, on va tenir lloc la recepció del cos diplomàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain