La Vanguardia (Català)

Primer avís a Espanya

L’índex democràtic de ‘The Economist’ censura la repressió de l’1-0

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Puntuada amb 8,08, la democràcia espanyola es considera completa, per sobre de França, Itàlia o Bèlgica

Els independen­tistes acusen l’Estat espanyol de no ser democràtic –“És demofòbic”, diuen els més creatius– perquè es nega a celebrar un referèndum. Però la qualitat democràtic­a d’un país s’avalua a partir de desenes de variables i Espanya, segons l’Índex de Democràcia del 2017 elaborat per l’àrea d’investigac­ió i anàlisi de The Economist –un dels indicadors habituals de qualitat democràtic­a, amb el World Governance Indicators del Banc Mundial–, figura entre els països que tenen democràcia completa, amb una puntuació de 8,08 sobre 10. Per sobre de països com Itàlia (7,98), Portugal (7,84), França (7,80) o la mateixa Bèlgica (7,78), on han buscat protecció Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers, davant la causa judicial sobre el procés sobiranist­a oberta a Espanya.

Tot i això, el mateix informe fa una advertènci­a sobre la repressió policial de l’1 d’octubre: “L’intent del govern espanyol d’aturar per la força el referèndum independen­tista”, assenyala, va fer caure 0,22 punts la valoració d’Espanya, i la va deixar a 0,08 punts de ser una ‘democràcia imperfecta’”. L’índex avalua 60 indicadors en les categories de processos electorals i pluralisme, funcioname­nt del govern, participac­ió política, cultura política democràtic­a i llibertats civils.

Per sobre d’Espanya hi ha els països escandinau­s, Irlanda, Suïssa, Canadà o Austràlia, tots per sobre del 9, a més d’Holanda (8,89), Alemanya (8,61) o la Gran Bretanya (8,53). Per sota, amb “democràcia imperfecta”, els analistes situen països com els Estats Units (7,98), el Japó (7,88), Xile (7,84) o l’Índia (7,23). Ucraïna (5,69) i Turquia (4,88) estan considerad­es un “règim híbrid”. A la cua, i catalogats com a “règim autoritari”, figuren Veneçuela (3,87), Rússia (3,17), la Xina (3,10) o l’Aràbia Saudita (1,93) i Corea del Nord (1,08).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain