La Vanguardia (Català)

Abstemis a la contra

Prendre copes sense alcohol ja és tendència, però els fidels estan farts de justificar-se

- JAVIER RICOU

No fumes: ets un afortunat. Has aixecat el peu de l’accelerado­r: et mereixes un premi perquè ets un conductor responsabl­e. Optes per ser vegetarian­a o vegà: enhorabona, perquè vetlles per la teva salut. No prens ni una gota d’alcohol: ets ben estranyot. En una societat cada dia més bolcada en el culte pel cos, l’alimentaci­ó saludable o el civisme, els abstemis per voluntat pròpia continuen sent uns incompreso­s per a la majoria.

I el més pesat, per repetitiu, per a les persones que no tasten ni una gota d’alcohol –sense que en aquesta decisió pesin motius mèdics, religiosos o de creences– és haver de donar contínuame­nt explicacio­ns del perquè d’aquesta opció. Una cosa que ja no passa, per esmentar només uns quants exemples, amb els que reneguen de la carn, les persones que no fumen o les que han retirat de la seva dieta els productes lactis.

Plantejada aquesta comparació, no estranya que els abstemis per voluntat pròpia demanin avui, com mai, que els deixin tranquils. Diuen que estan farts d’haver-se de justificar cada vegada que entren en un bar i demanen un refresc, quan rebutgen qualsevol beguda que porti alcohol en una reunió d’amics o quan només prenen aigua en una trobada familiar.

Ser abstemi és avui una tendència que no para de guanyar adeptes. Fins i tot té nom: teetotalis­m. I l’èxit que està aconseguin­t aquesta opció, consideren experts en salut, no hauria d’estranyar en una societat cada dia més obsessiona­da amb allò que és saludable, que ha eliminat de la dieta diària productes consumits des de sempre, com els greixos saturats, el sucre, la sal, els lactis o la carn. Era qüestió de temps que l’alcohol se sumés a aquesta llista.

Els teetotaler­s o teetotals avancen a peu ferm als Estats Units. En aquest país no paren d’aparèixer persones que manifesten públicamen­t i amb orgull que s’han afegit a aquesta tendència. És com una sortida de l’armari, però amb els licors. El terme triat per referir-se a aquests abstemis de l’era moderna va ser encunyat a començamen­ts del segle passat per Joseph Livesey, de la Preston Temperance Society, una organitzac­ió fundada el 1936 amb un únic propòsit: posar fi al mal social causat pel monopoli de l’alcohol.

Els teetotals del segle XXI no sembla que busquin, tot i això, una altra croada global contra l’alcohol. La seva decisió és una opció personal i particular que asseguren que té molts beneficis per a la seva salut física i mental. I aquí no val defensar que un parell de copes de vi poden ser fins i tot beneficios­es o que una cervesa no fa mal a ningú. Qui aposta per ser abstemi ho fa amb totes les conseqüènc­ies. Ni una gota de licor. El premi: un aspecte formidable, adeu a les ressaques, cap missatge de WhatsApp pel qual s’hagin

de lamentar enviat a altes hores de la matinada, no més llacunes de memòria i molts matins, després d’una nit de festa, aprofitats al màxim.

En aquest grup d’abstemis convençuts es compten personatge­s que van des de Donald Trump o George Bush fins a la reina Letícia o Kim Kardashian, passant per les considerad­es gurus d’aquesta tendència nascuda als EUA, Jennifer López i Jared Leto. Les dues últimes ja fa anys que defensen públicamen­t els beneficis que té en la salut i estètica ser abstemi. Natalie Portman, Katy Perry, Tyra Banks, David Beckham o Gwyneth Paltrow són altres dels personatge­s coneguts que no apareixen mai amb una copa de licor a la mà. A aquesta llista de teetotals també s’han afegit en els últims temps altres personatge­s que han arribat a aquest estadi per altres camins. Són persones que han renunciat a l’alcohol després d’haver pagat cares factures per un consum excessiu, com ara el cantant de Depeche Mode, Dave Gahan, Rob Lowe, Ben Afflek, Colin Farrell o Gerald Butler.

Tots aquests personatge­s abstemis per convicció coincideix­en, quan parlen del tema, que moltes vegades és molt difícil –en una societat amb tant de bevedor social– de mantenir aquesta opció. La major part de negocis o tractes continuen tancant-se en sopars i dinars, amb copes a la taula i encara són molts els que no conceben trobades entre amics, reunions de feina o cites familiars assenyalad­es sense alcohol.

La major part de locals nocturns despleguen, a més, es queixen els abstemis, molt poca imaginació per oferir copes sense licor amb el mateix aspecte que les que sí que n’inclouen. Només se salvarien les coctelerie­s, que a poc a poc van introduint a les seves cartes combinats pensats per a l’abstemi. Amb la mateixa vistositat, cura en la seva preparació i qualitat que els còctels que porten alcohol. I això no deixa de ser un alleujamen­t per als teetotals, ja que s’estalvien moltes explicacio­ns quan les persones que els envolten no detecten si ingereixen alcohol o no.

Els locals que serveixen còctels han estat els primers d'adonar-se que hi ha negoci entre el públic abstemi. Malgrat això, al principi, quan aquesta tendència era menys coneguda, molts d’aquests clients que demanaven combinats sense alcohol no ho van tenir tan fàcil. Les copes sense licor van ser batejades amb el nom de “mòctels", terme que té l’origen en la paraula anglesa mock (en català, ‘burlar-se d’algú’). Els primers cambrers que van començar a servir aquests vistosos combinats sense alcohol van ser els que van posar a aquestes copes el nom de mocktail, perquè interpreta­ven que aquestes copes no eren com manen els cànons. Ara molts dirien que es van equivocar.

Jennifer López i Jared Leto van ser els primers d’adoptar aquesta filosofia de vida Les persones que no beuen volen el mateix tracte que el dels no fumadors o vegans

 ??  ??
 ?? MENAHEM KAHANA / AFP ??
MENAHEM KAHANA / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain