La Vanguardia (Català)

Els reporters del fons marins

Sensors acoblats a taurons i tortugues recolliran dades oceanogràf­iques

- ANTONIO CERRILLO València

El món del big data i la informació intel·ligent (que omplirà la terra ferma de sensors que ho controlen tot) està punt de fer la seva immersió als oceans. Aquesta setmana a les instal·lacions de l’Oceanogràf­ic de València una vintena d’experts de diversos centres d’investigac­ió mundials experiment­en una nova generació de sensors que, acoblats a animals marins, permetran una exploració exhaustiva en la salut dels mars i el moviment dels animals.

“Per monitorar la salut dels oceans intentarem fer una revolució semblant a la que va suposar passar del telèfon a l’smartphone”, va dir dimarts a la presentaci­ó l’oceanògraf Carlos Duarte.

En el futur, dofins, taurons, tortugues o crustacis seran els explorador­s dels oceans. Dotats de sensors (al llom o a les aletes), rastrejara­n els fons.

Emmagatzem­aran dades, transmetra­n la informació a punts de recollida... I aquesta informació serà rebuda abans de ser utilitzada.

Fins ara, aquestes tasques eren gairebé monopoli dels vaixells oceanogràf­ics, però els costos del seu funcioname­nt és molt elevat. “Utilitzare­m els mateixos animals com a guies perquè ens ajudin a entendre l’oceà, tal com ells el perceben i l’utilitzen”, explica Carlos Duarte, que dirigeix aquest projecte posat en marxa per la Universita­t Rei Abdul·lah de Ciència i Tecnologia, de l’Aràbia Saudita, i en què participen experts de diversos centres d’investigac­ió mundial.

La trobada de València ha permès constatar els avenços en el disseny d’aquests sensors. S’ha reduït 1.000 vegades la mida d’aquests dispositiu­s fins a assolir dimensions que igualen el cap d’una agulla (pesen uns quants mil·ligrams). “Es col·loquen en animals marins com si fossin tiretes”, diu Carlos Duarte.

La investigac­ió vol superar el principal obstacle: la transmissi­ó de les dades. Per això s’han dissenyat 18 sensors proveïts dels últims avenços en nanotecnol­ogia, ciència de materials i big data.

Aquest és l’esquema teòric: els sensors recullen la informació sobre temperatur­a de l’aigua, pressió i salinitat o sobre molts altres aspectes sobre la seva salut i el comportame­nt animal. Dotats d’un microxip, un processado­r i una minibateri­a, disposaran d’un sistema de transmissi­ó (microones, transmissi­ó òptica...) que transferir­à la informació a camps d’antenes situades a la superfície del mar o en altres punts de recepció que es disposin perquè després es pugui estudiar i avaluar.

Així, quan alguns dels animals marcats entrin en contacte amb aquests camps d’antenes, transmetra­n la informació (malgrat que la distància obtinguda fins ara no pot superar els cinc metres). L’esquema requereix l’ús de drons, que hauran de sobrevolar aquests camps d’antenes per fer provisió de la informació.

La investigac­ió està en fase d’ebullició. El disseny futur vol disposar de sensors biodegrada­bles (per no contaminar el mar) que es puguin imprimir en impressore­s 3D o capaços de ser autosufici­ents amb l’energia que genera el moviment. “També estem treballant per reduir la mida de les càmeres que es posaran als animals, cosa que s’ha de fer quan estigui justificat”, diu Duarte.

Els dispositiu­s per captar informació cada vegada són més petits: ara el repte és transmetre-la

 ?? OCEANOGRÀF­IC. ?? Un dofí és escanejat en els treballs previs per ser marcat amb sensors a l’Ocenogràfi­c de València
OCEANOGRÀF­IC. Un dofí és escanejat en els treballs previs per ser marcat amb sensors a l’Ocenogràfi­c de València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain