La Vanguardia (Català)

El pacte de violència de gènere comença sense diners L’oposició critica que el Govern central no alliberi els 200 milions

- Madrid

Primera compareixe­nça de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, davant la comissió d’Igualtat per avaluar el desenvolup­ament del pacte d’Estat per la violència de gènere, i primera advertènci­a dels grups parlamenta­ris que van fer possible el pacte: el control al Govern espanyol per comprovar que l’acord no queda en paper mullat serà estret i persistent. Tots hi han dedicat moltes hores de feina i han fet molts esforços perquè ara l’Executiu es demori en la posada en pràctica i només l’esmenti per demostrar la seva voluntat de diàleg i de bon fer, tal com van indicar en els seus respectius torns de paraula.

Amb aquesta actitud, no és estrany que, davant la llarga compareixe­nça de la ministra, que es va remuntar al 2003 per explicar el recorregut de la lluita contra la violència masclista i els seus avenços, tots els grups (excepte el PP) li demanessin explicacio­ns pels 200 milions d’euros (100 per al Govern espanyol, 80 per a les comunitats i la resta per als ajuntament­s) compromeso­s per posar en marxa (o continuar) les gairebé 250 mesures incloses al pacte. Segons va explicar la diputada socialista Ángeles Álvarez, aquesta partida es garantia fins i tot si es prorrogave­n els pressupost­os. Álvarez va recordar que l’últim Consell de Ministres del 2017 “va ratificar la nostra desconfian­ça quan es va aprovar el decret de pròrroga del pressupost i no es va considerar incloure-hi els fons destinats al pacte com de necessitat urgent”.

La diputada va preguntar a la ministra si, almenys, havia inclòs al calendari semestral que ha de remetre (el termini es va acabar ahir) al titular d’Hisenda, Cristóbal Montoro, les actuacions que té previst dur a terme. “Si no s’aprova fins a mitjans d’any, voldrà dir que les administra­cions no podran posar en marxa les mesures del pacte fins al 2019”. La diputada Ángela Rodríguez (En Marea) va assenyalar que quan el Govern espanyol “vol” habilita crèdits.

La ministra Montserrat va insistir que hi haurà prou finançamen­t per al pacte quan els pressupost­os siguin aprovats. “Demano responsabi­litat per aprovar els pressupost­os per materialit­zar les mesures del pacte, ja que són la millor eina i la més eficaç per lluitar contra la violència de gènere”, va indicar.

Respecte al pacte i la seva execució, Montserrat va assenyalar que ja s’està treballant en la posada en marxa de les mesures, com l’elaboració de convenis de prevenció i sensibilit­zació contra la violència masclista en oficines de farmàcia, amb més de 20.000 farmàcies d’arreu d’Espanya que donen servei a més de 2,3 milions de persones diàries, i que ajuden a mantenir un canal directe amb les víctimes en la detecció de la violència; el reforçamen­t del protagonis­me de l’observator­i estatal de la violència sobre la dona, o el reconeixem­ent com a víctimes de violència masclista les mares amb fills i filles que han estat assassinat­s com a violència contra elles.

La ministra va anunciar la posada en marxa d’una campanya específica per a la prevenció de la violència sexual. “Serà la primera campanya que es farà amb aquesta finalitat en l’administra­ció general de l’Estat”, va assenyalar.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Reyes, i el del PNB, Joseba Agirretxea, van criticar que Dolors Montserrat “es passés 45 minuts parlant de la història de la democràcia” i pocs explicant el calendari d’aplicació de l’acord.

Per primera vegada el Govern espanyol farà una campanya de conscienci­ació contra la violència sexual

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? La ministra Montserrat en un moment de la seva compareixe­nça d’ahir a la comissió del Congrés
BALLESTERO­S / EFE La ministra Montserrat en un moment de la seva compareixe­nça d’ahir a la comissió del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain