La Vanguardia (Català)

Immens “nuvolpensa­dor”

EMILIO GASTÓN SANZ (1935-2018) Advocat, polític, poeta, escultor

- MARIO SASOT

Es fa difícil d’incloure en un sol text la múltiple biografia i la immensa personalit­at d’Emilio Gastón, advocat expert en urbanisme, poeta somiador de mons extravagan­ts i millors, lluitador empedreït per un Aragó més sòlid, més fort i més just, o ideòleg i constructo­r d’escultures impossible­s a Hecho (Osca), la seva vila pirinenca d’adopció. Cofundador del Partit Socialista Aragonès (PSA) amb José Antonio Labordeta, el seu amic d’infantesa, va ser diputat al Congrés dels Diputats per aquesta formació entre 1977 i 1979, període en què va ser portaveu del grup mixt i membre de la comissió de negociació dels pactes de la Moncloa. Més tard, el 1987 i fins al 1993, va ser el primer Justícia d’Aragó (l’equivalent a la figura de Defensor del Poble o el Síndic de Greuges) en l’actual període democràtic.

Saragossà “callejeado­r y cafeteador”, com ell solia dir, fins al moll de l’os, però sensible i solidari amb totes les causes en defensa dels recursos naturals, culturals i lingüístic­s del conjunt del territori aragonès, Emilio Gastón va néixer al si d’una família republican­a il·lustrada amb inquietuds humanistes, hel·lenistes, juristes, artístique­s i literàries. Va estudiar a Santo Tomás de Aquino, l’escola dels Labordeta, una illa didàctica de professors lliurepens­adors (Emilio es considerav­a a si mateix un “nuvolpensa­dor”), seglar i mixta. Allà va compartir pupitre amb un dels fills del director, en José Antonio, futur cantautor i també diputat a les Corts, en aquest cas per la Chunta Aragonesis­ta. Tots dos formaven part a l’escola d’un grup d’adolescent­s que s’autoanomen­aven els Kaimas, on hi havia altres alumnes com José Antonio García Dils, Manuel Sopeña, Jesús Lafuente, Alfonso Lambea, Fausto Alcolea i Guillermo Marraco, que després formarien una plèiade d’intel·lectuals i artistes que propiciari­en el ressorgime­nt cultural de la postguerra i que van ser el germen de l’aragonesis­me progressis­ta modern.

Després d’acabar el batxillera­t, l’Emilio cursa a Saragossa estudis de Dret i Filosofia i Lletres. Com a esperantis­ta i advocat participa en molts congressos internacio­nals d’esperanto i de la Unió Internacio­nal d’Advocats. També va ser al Congrés de l’Advocacia Espanyola del 1970 a Lleó, on es van formular els plantejame­nts que posteriorm­ent es recollirie­n en plataforme­s com la Junta Democràtic­a, en la qual Gastón també va participar activament.

Als anys seixanta i setanta va ser el membre més jove de la junta de govern del Col·legi d’Advocats de Saragossa.

Va ser, així mateix, cofundador i membre de l’equip directiu del diari Andalán, i com a ciutadà va participar activament en les dues grans manifestac­ions unitàries que van tenir lloc a Saragossa a favor de l’autonomia aragonesa i contra el transvasam­ent de l’Ebre.

És autor de moltes obres sobre dret aragonès. Com a poeta, afició que va cultivar des de molt jove, va formar part de la utòpica Oficina Poética Internacio­nal, comandada per Miguel Labordeta, i de la tertúlia Niké.

Va publicar en revistes poè-

Entre 1987 i 1993 va ser el primer Justícia d’Aragó (Defensor del Poble) en l’actual període democràtic

tiques com Orejudín, Papageno, Despacho Literario, i és autor de poemaris com El hombre amigo del mundo (1958), Y como mejor proceda (1976), Pronunciam­ento (1978), Abandonado en el ensueño como único vehículo de confianza (1981), Musas enloquecid­as (1987), El despertar del hombre selva (1987), Emilio Gastón. Antología épica (1990) i Manifiesto­s (1995).

Com a escultor, l’esperit de la seva obra queda reflectit en el seu Manifiesto del Hierro. Les seves escultures de ferro, que nomena sorneguera­ment “ferralleri­es”, mostren una gran simplifica­ció formal, amb ressons literaris, entre l’abstracció i la figuració.

 ?? JOSÉ ANTONIO MELENDO / ARXIU ROLDE D’ESTUDIS ARAGONESOS ??
JOSÉ ANTONIO MELENDO / ARXIU ROLDE D’ESTUDIS ARAGONESOS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain