La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament mesurarà la presència de dioxines al Fòrum durant un any

- Barcelona

El govern de l’alcaldessa Ada Colau mesurarà la presència de dioxines en l’aire que respiren els veïns de la zona del Fòrum i el voltant. Ahir fonts municipals van detallar que l’Agència de Salut Pública de Barcelona hi instal·larà diversos mesuradors per calibrar la contaminac­ió en aquest costat de la ciutat i, a més a més, establir-ne els orígens. Les fonts van afegir que aquests mesuradors es disposaran ben aviat i que funcionara­n durant almenys un any. Després se sabran els resultats d’aquest treball. El Consistori també posarà en marxa aquestes instal·lacions en altres punts de la ciutat amb l’objectiu de comparar els diferents registres.

A més a més, van afegir les fonts municipals, tal com ahir va avançar La Vanguardia, l’Agència de Salut Pública de Barcelona elaborarà una anàlisi sobre la mortalitat associada al càncer en aquesta zona els últims anys. Els resultats se sabran d’aquí uns tres mesos. De tota manera, ahir l’Ajuntament també va subratllar que un estudi elaborat recentment amb dades de l’any 2015 no va detectar res anormal en aquest sentit.

Tot i això, la confrontac­ió d’aquestes dades no va aconseguir calmar la creixent inquietud ciutadana entorn d’aquesta qüestió. Nombroses entitats veïnals de Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs agrupades en la plataforma AireNet asseguren que la presència de dioxines en l’aire que respiren excedeix els nivells recomanats, que viure allà augmenta les possibilit­ats de tenir càncer. Les entitats enarboren un estudi elaborat per un equip dirigit pel professor José Luis Domingo, del Laboratori de Toxicologi­a de la Universita­t Rovira i Virgili (URV), que conclou que el nivell de dioxines presents al terra de l’entorn de la localitat de Sant Adrià de Besòs s’ha reduït els últims anys, però, en canvi, han augmentat les concentrac­ions en l’aire. Els habitants de la zona “tenen un alt risc de contreure càncer”. Fa setmanes el popular Alberto Fernández va demanar una auditoria sobre la qualitat de l’aire a la zona del Fòrum.

De tota manera, les fonts de l’Ajuntament van assenyalar que aquest estudi no és concloent, que les dades analitzade­s fins ara no indiquen una incidència més important del càncer a la zona i que les dioxines, com que són partícules contaminan­ts que es generen en processos de combustió, poden tenir orígens diferents, com ara el trànsit.

La incinerado­ra és una infraestru­ctura en què participa, en bona mesura, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i una empresa del Consistori, Barcelona Serveis Municipals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain