La Vanguardia (Català)

El PDECat denuncia passivitat contra els narcopisos

El PP assenyala que les denúncies de la Guàrdia Urbana de Barcelona per incivisme van caure un 20% l’any passat

- BARCELONA

La situació que es viu al Raval s’ha convertit en munició de l’oposició al govern d’Ada Colau per denunciar l’abandoname­nt que, segons els adversaris de l’alcaldessa, es viu al barri. Veïns de diversos carrers van decidir ja fa un temps assumir el lideratge de la lluita contra els anomenats narcopisos i forçar les autoritats polítiques i policials a posar fil a l’agulla. Ahir, la regidora del PDECat Mercè Homs, que l’anterior mandat municipal, amb Xavier Trias d’alcalde, va ser la responsabl­e del districte de Ciutat Vella, va carregar contra el govern dels comuns per la seva “inacció i inoperànci­a” en aquesta part de la ciutat, que, segons el parer de la regidora del principal grup de l’oposició, ha enquistat vells problemes, n’ha creat de nous i n’ha aguditzat alguns, com el dels narcopisos, que ja existien.

Homs va convocar ahir els periodiste­s a peu de carrer, al sector nord del Raval. Allà va exigir al govern d’Ada Colau que “es posi les piles” i no traslladi la responsabi­litat dels problemes a altres administra­cions.

L’exregidora de Ciutat Vella va dir que, si bé el dels narcopisos no és un problema que l’Ajuntament de Barcelona pugui solucionar per si sol, també és cert que ha faltat coordinaci­ó amb els altres agents que poden intervenir en el combat contra aquesta xacra. En concret, Mercè Homs va instar l’actual regidora del districte, Gala Pin, a liderar la coordinaci­ó entre les administra­cions a través de la junta de seguretat del districte, en què hi ha representa­des les diferents policies, la Fiscalia i altres organismes i que, segons Homs, no s’ha reunit ni una sola vegada durant el present mandat.

“S’ha d’anar a trucar a la porta,

però no dir mai als veïns que la solució no està en mans” de l’Ajuntament ni refugiar-se en el fet que sempre hi ha hagut problemes al Raval”, va afegir Mercè Homs.

La regidora del PDECat va ser especialme­nt dura amb la seva successora en la direcció del districte de Ciutat Vella. Va qualificar Gala Pin d’“amateur”. “No necessitem aprenents de política, necessitem gent que faci política de debò i que vingui amb la lliçó apresa i que tingui ganes d’aplicar els seus models i de resoldre problemes”, va manifestar Homs, que va advertir que no es pot normalitza­r el fet que els veïns denunciïn els casos i tapiïn narcopisos pel seu compte.

Un altre grup municipal que s’havia mostrat molt crític amb l’actitud del govern de la ciutat respecte als pisos en què es trafica amb droga, el del Partit Popular, va centrar ahir els seus atacs a l’alcaldessa en la seva “permissivi­tat cap als incívics i els okupes”. El líder dels populars, Alberto Fernández, va recórrer a les sancions imposades el 2017 per la Guàrdia Urbana per denunciar que Colau “és proincívic­a i prookupa per la seva permissivi­tat amb l’incivisme i els antisistem­a”.

El dirigent del PP va assenyalar que el 85 per cent de les multes per incivisme no s’arriben a cobrar i que l’any passat les denúncies per infraccion­s a l’ordenança de la convivènci­a a l’espai públic van baixar un 19,8% respecte al 2106 (26.526 denúncies menys), sobretot per la falta de persecució de la venda ambulant il·legal i el consum d’alcohol al carrer. Les sancions al top manta han caigut l’últim any un 19,3%,mentre que les que es tramiten pel fet de beure alcohol a la via pública ho han fet en un 20,9 per cent,

Fidel al discurs que fa anys que manté, Alberto Fernández va lamentar que, “amb una alcaldessa que permet l’incivisme i consent els okupes, Barcelona té avui una imatge de ciutat en la qual tot val i tot es permet, cosa que afecta la seva projecció”. En aquest sentit, el cap de files del PP va recordar que la premsa internacio­nal s’ha fet ressò moltes vegades de la insegureta­t, l’incivisme i la turismofòb­ia que, segons el president del grup popular, promou el mateix govern municipal.

El principal partit de l’oposició diu que la solució al problema del Raval no pot ser només l’acció veïnal

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El carrer Reina Amàlia és un dels punts negres de la venda de drogues al Raval
LLIBERT TEIXIDÓ El carrer Reina Amàlia és un dels punts negres de la venda de drogues al Raval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain