La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho rebrà perquè així ho estableix un testament. Ocupem tots els espais destinats als trofeus.

2 Flaire que mena cap allà on menen tots els camins. Posarà obstacles a la llum en el seu pas cap a l’objectiu.

3 Glaçaren sabons. Xerrar a la menorquina. 4 Pàgina web de burla. Llegeix un text amb la voluntat que la gent el transcrigu­i. Pot ser de sopa o de grills. 5 Rei sense corona, us n’adverteixo. Hi aplicareu un impost concret. Comença a esbandir-ho tot.

6 Res no és. Morí de tant riure, com en Perich. Els d’Argentina sovint són bons. El primer de tots. 7 Enravenada com la Frankel. Pòcima màgica que pot allargar la vida a qui en pren. Tot terreny. 8 El gran Mèxic. Gens intens, d’efectes minvats. Semblant a la cera en consistènc­ia i aspecte. 9 Remin enrere. Tres quartes parts del PSOE. Vacuïtat als pentagrame­s. 10 Cuino amb una mena de carbó palindròmi­c. Estil musical molt rítmic. Cetaci que podria sortir en una vidriera de catedral. 11 Fosc. Hi trobaries lloc. 12 Al capdavant de tots els fronts. Durant anys va ser el nou continent. Lligui en pilotes la Rapa, ni que sigui per fer-li la Pasqua. 13 Bastons que fan avançar embarcacio­ns pels canals d’Oxford i Cambridge. Ho cobreixo tot d’aigua. Escaire. 14 Radiem. Cetacis delfínids que devien fascinar Averrois.

VERTICALS 1 Tinguérem. Bagul que podria ser dipositari dels tresors.

2 Porgui el gra abans de passar per l’era. Recuperem els diners que vam perdre. 3 El rodet del trull. La cresta del pterodàcti­l. X quan no és xeix. Entre el Carme i Menorca.

4 Tema sense títol. Membre de l’orde de clergues regulars fundat per sant Gaietà de Thiene. Sense cap mena d’experiènci­a sexual. 5 Trigar. Arreplec sobtat d’aire o de flaire. Volem el cap d’esports. 6 As. Sortien. Inventem. 7 Respira sorollosam­ent mentre dorm. Lent d’augment que és d’upa. Carn que no és pas de gos.

8 Principi absolut de l’alfabet. Enganyaves. Remar enrere. 9 Enganya. Pregària que admet una anàlisi sintàctica. 10 Pot ser de ruc o del pa. L’àcid que més vigilem els que hem patit alguna crisi poagrosa. La part fosca de la muntanya. 11 Embelleixo. Porgar el gra a l’era. A vosaltres, nord-americans. 12 Masturbaci­ons en eufemisme tou. Pi que deia. 13 Camps d’eres. Us entesteu. Est. 14 Morabits. Residèncie­s per a cuineres veteranes que saben molt bé on han d’anar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain