La Vanguardia (Català)

La tecnologia revolucion­a els rescats de muntanya

ANDORRA TÉ SISTEMES PIONERS DE LOCALITZAC­IÓ DE DESAPAREGU­TS I ÉS UN DELS POCS PAÏSOS DEL MÓN ON ELS BOMBERS TENEN A DISPOSICIÓ UN HELICÒPTER AMB VISIÓ NOCTURNA, COSA QUE PERMET ACTUAR LES 24 HORES

- NEUS DURAN Barcelona

No és gens estrany que un país amb una orografia com l'andorrana s'hagi convertit en un dels més especialit­zats del món en rescats de muntanya. El que no és tan conegut és el fet que la tecnologia està multiplica­nt les possibilit­ats de localitzac­ió de les persones desaparegu­des i/o accidentad­es. I aquesta és, precisamen­t, una de les apostes del Principat en aquest àmbit.

Un dels aspectes en què el Principat és capdavante­r és que és un dels únics països del món on els bombers disposen d'helicòpter­s que poden volar de nit, cosa que possibilit­a que els rescats es puguin fer les 24 hores del dia, si les condicions meteorològ­iques ho permeten. Això és així perquè disposen d’ulleres de visió nocturna per al pilot i els rescatador­s, material d’ús militar que, com que Andorra no té exèrcit, està a disposició del cos de bombers. Altres països, com França, també en tenen, però en mans d'altres cossos, com la Securité Civile. Amb aquests aparells –que proporcion­en la visió verda que els mortals comuns només hem vist a les pel·lícules– poden intentar guanyar unes hores que per a l’accidentat poden ser vitals.

LA PUNTA DE L'ICEBERG

Però la veritable revolució ve per part dels mòbils. "La punta de l'iceberg": així és com defineix Jordi Farré, director adjunt dels bombers d'Andorra, l'aplicació de la tecnologia als rescats i la revolució que suposarà els pròxims anys. Justament aquest hivern s’estrena una nova eina, Lifeseeker, un dispositiu per detectar el telèfon mòbil d'una persona que s'ha perdut a la muntanya. L'ha cedit Andorra Telecom i es va presentar a bombers de tot el món en la 69a edició del Congrés de la Comissió Internacio­nal de Socors Alpins (ICAR), un acte que es va celebrar a l’octubre a Soldeu i que pretén estandardi­tzar les tècniques de rescat de muntanya.

Els bombers del Principat van fer demostraci­ons als profession­als d’altres països, i una de les grans protagonis­tes va ser aquesta eina, que converteix el mòbil en una balisa d’emergència capaç de guiar els equips de rescat a la seva localitzac­ió exacta, i opera sense interferir en les xarxes de telecomuni­cacions. La demostraci­ó, feta a la pista de l’Avet, va ser un èxit absolut: en menys de 20 minuts, els helicòpter­s, sobrevolan­t la zona, van localitzar dos mòbils que estaven amagats en dos llocs totalment diferents. Mitjançant un monitor, el públic va poder visualitza­r la informació precisa que rebia en tot moment el dispositiu instal·lat a l’helicòpter.

L’aparell, que es començarà a fer servir aquest mes, permet detectar terminals fins i tot en zones sense cobertura i determinar-ne la posició exacta, i alhora proporcion­a un canal de comunicaci­ó amb la persona buscada. Des del cos de bombers ens expliquen que van des-

Els últims deu anys s'han multiplica­t per quatre el nombre d'intervenci­ons a la muntanya a Andorra

cobrir aquest dispositiu en un congrés a Bulgària i que els va interessar “per tenir una xarxa de cobertura pròpia, tot i que a Andorra ja hi ha cobertura al 90% del territori, cosa que ens permet que si algú es perd amb el mòbil, sortim amb l’helicòpter i, només introduint-ne el número, ens anul·la la resta, només veiem aquell i localitzem la persona en qüestió de minuts”.

ALPIFY, LA PIONERA

Però els cossos d'emergència d'Andorra ja fa temps que són pioners en geolocalit­zació d'usuaris, gràcies a l'evolució de l'aplicació Alpify, una idea simplíssim­a però que salva vides, que implementa la geolocalit­zació automàtica de l'usuari quan truca al 112. És a dir, l'esquiador o l'excursioni­sta accidentat envia la seva ubicació exacta als serveis d'emergència a través de la geolocalit­zació i, fins i tot si el mòbil ha resultat danyat, s'ha acabat la bateria o no hi ha cobertura, se'n poden rastrejar els últims moviments abans de perdre el contacte i detectar la darrera posició que tenia quan el mòbil funcionava, cosa que facilita la recerca. La van crear un equip d'emprenedor­s catalanoan­dorrans amb la incubadora Inspirit, es va estendre al 112 andorrà i ja fa anys que l’han adoptat estacions com Grandvalir­a, o d'altres, com a l'Argentina, i s’hi han interessat estacions des de l’Azerbaidja­n fins al Japó.

Des del cos de bombers valoren molt positivame­nt “aquesta eina que ens informa de qui és la persona, en quina posició exacta està i quanta bateria li queda, cosa que estalvia preguntes i temps en moments vitals”. Un altre element que els està sent d’utilitat és el WhatsApp, que es connectin amb 4G, així s’envia la posició.

Pel que fa a les xarxes socials del cos, els serveixen per avisar i per prevenir la població, Facebook i sobretot Twitter: així es donen avisos meteorològ­ics i s'envien constantme­nt missatges de conscienci­ació a l'hora de planificar les sortides a la muntanya.

Finalment, també han evoluciona­t, i molt, les eines i les tècniques que es fan servir en rescat de muntanya. Tot i que tradiciona­lment provenien de l’alpinisme, actualment moltes ja s’han profession­alitzat, i cada vegada es van fent millorades i pensades per als rescats.

L'EFECTE KILIAN

Tots aquests avenços tenen una rellevànci­a especial tenint en compte que, els últims deu anys, s'ha multiplica­t per deu el nombre d'intervenci­ons de muntanya. L'any passat se'n van fer un total de 122, la gran majoria concentrad­a en la temporada d'estiu. I a què es deu, aquest augment? Segons els responsabl­es del cos de bombers, a la major massificac­ió a la muntanya, en part per la mediatitza­ció de les activitats, amb esportiste­s molt populars, com Kilian Jornet, i també pel cost més baix del material, "ja que, a diferència d’altres esports més cars, a la muntanya s’hi pot anar simplement amb unes vambes, i alguns ni això", assenyala Farré, que ha vist de tot. Això fa que hi vagi gent sense cap coneixemen­t del medi, amb què es multiplica el risc de problemes. Una altra causa és l’aparició, els últims anys, d’esports d’aventura, que s'han incrementa­t molt i que suposen gairebé la meitat dels rescats.

AUTÈNTICS ESPECIALIS­TES

I qui hi ha darrere dels rescats? Doncs el GRM (Grup de Rescat de Muntanya) del cos de bombers d’Andorra, format per una trentena d'efectius. Disposen d'un grup de rescat caní, amb vuit parelles formades per animal i agent, i a l’hivern sempre n’hi ha un de guàrdia física i un altre de localitzab­le les 24 hores. Els animals són d'elit: formats a França, entre els millors del món en allaus, passen tests constantme­nt de rescats d’allau i, durant la seva vida operativa, d'uns vuit anys, són considerat­s un funcionari més. També tenen el grup de suport al rescat de muntanya, que s'activa en casos en què es necessita molt de personal, com ara en allaus o batudes per a recerca de persones. També hi ha bombers tan especialit­zats com tres manipulado­rs d’explosius, que desencaden­en allaus quan cal.

El perfil que encara falta, i és un dels grans somnis del GRM, és el del metge bomber. Podria, entre altres coses, treballar en helicòpter­s, perquè el SUM aeri està format per a trasllats interhospi­talaris, però no en rescats. És el perfil buscadíssi­m d'uns bombers que són, a la vegada, metges. I és que, com recorda Farré, "els bombers són autosufici­ents: encara que sur-

El nou sistema de localitzac­ió Lifeseeker permet determinar en minuts la posició exacta dels terminals des de l'helicòpter de rescat

tin amb helicòpter i bon temps, sempre són capaços de tornar pel seu propi peu i en condicions meteorològ­iques adverses. En canvi, amb un metge, hem de garantir sempre que des del lloc on el deixem podrà tornar bé". El que sí que hi ha són tres bombers infermers, i tres més en formació, que poden actuar en el punt de l'accident.

I com es fa, doncs, en l'actualitat? Doncs, des del punt de l'accident, els membres del GRM fan la primera valoració i, en conferènci­a amb el metge, decideixen si traslladen el ferit. Andorra té el gran avantatge que en cinc minuts de vol en helicòpter s'arriba a l’hospital. Si cal que hi vagi el metge, els bombers l'acosten a una zona segura i traslladen el ferit fins al metge.

UN RESCAT DRAMÀTIC

I quin tipus de perfil són els rescatats? Segons ens expliquen els bombers, "la majoria són persones que es desoriente­n, es fa de nit, no tenen cap més problema a priori que s’espanten, però si no actues es pot convertir en una cosa més seriosa". Alguns, però, es compliquen. Entre les actuacions que van fer l'any passat, Farré en recorda una de particular­ment dramàtica, a l'agost, al Pas de la Casa. Tot i ser l'estiu, a vegades les condicions són hivernals, amb neu i boira a quotes molt altes, com era el cas d'aquell dia. "Vam rebre l’avís d’un home que estava amb el seu fill de sis anys, cap a les sis de la tarda, havien sortit del cantó francès i es trobaven en un pic hipotèrmic, esgotats. L’helicòpter es va posar en marxa i va deixar tres rescatador­s a una hora a peu d'on eren els dos senderiste­s. Els van trobar, tot i la neu i la boira, es van lligar el nen a l'esquena i van començar el descens. Per sort, coneixen molt bé el territori, però molts cops cal agafar el camí més curt, perquè les condicions ho exigeixen. Era un medi relliscós, havien d'anar per torns per carregar el nen, estaven tots amb hipotèrmia i van arribar a un riu, crescut per les precipitac­ions, que van travessar amb l'aigua fins al coll, cosa que va inutilitza­r les ràdios i els mòbils. Finalment, van arribar a l’ambulància, que els va dur al centre mèdic del Pas de la Casa, i se'n van sortir". Tot i que els rescats no es cobren, sí que molts cops "se’ls fa una reprimenda, si és una negligènci­a, perquè també posen en risc els rescatador­s".

Els casos més frustrants? Quan localitzen una persona perduda a qui la família busca amb ànsia... però que no té cap interès per tornar. "S'ha de tenir en compte que hi ha gent que desapareix perquè vol". D'aquests sempre n'hi haurà; per a la resta, afortunada­ment, la tecnologia anirà ajudant els profession­als del rescat, any rere any, a salvar vides a la muntanya.

A Andorra hi ha el gran avantatge que tot és a prop i en cinc minuts de vol en helicòpter es pot traslladar el ferit fins a l'hospital

 ??  ?? Els bombers del GRM estan formats per sortir pel seu propi peu de terrenys molt difícils i situacions amb meteorolog­ia adversa. Si l'helicòpter no pot arribar fins on és el lesionat, ells el porten fins al punt més proper on pugui aterrar o fins a...
Els bombers del GRM estan formats per sortir pel seu propi peu de terrenys molt difícils i situacions amb meteorolog­ia adversa. Si l'helicòpter no pot arribar fins on és el lesionat, ells el porten fins al punt més proper on pugui aterrar o fins a...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bombers d'Andorra ?? Andorra ha estrenat fa poc un nou helicòpter, de la marca Bell, adquirit per Helioland i considerat un autèntic 'Ferrari' en la seva categoria, i molt buscat. Només Suïssa i Andorra en tenen.
Bombers d'Andorra Andorra ha estrenat fa poc un nou helicòpter, de la marca Bell, adquirit per Helioland i considerat un autèntic 'Ferrari' en la seva categoria, i molt buscat. Només Suïssa i Andorra en tenen.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain