La Vanguardia (Català)

"La lesió més típica en pistes és la de genoll"

- N.D. Barcelona

Ales pistes també és vital disposar d'atenció sanitària amb capacitat d'atendre amb urgència, i, en aquest sentit, Grandvalir­a disposa de diversos centres mèdics a peu de pistes i de protocols de rescat en pistes. Joan Sánchez és el responsabl­e dels Serveis Mèdics de Soldeu El Tarter, i adverteix que augmenta el gust per l'adrenalina i de la necessitat d'esquiar amb responsabi­litat.

Com funciona l'atenció mèdica en cas d'accidents en pistes d'esquí?

En cas d'accident, en un primer moment arriben els pisters, en pocs minuts, normalment, estan a la localitzac­ió del ferit. El primer que fan és una valoració del seu estat i, en funció de la gravetat, s'opta per traslladar-lo al centre mèdic o bé perquè sigui l'equip mèdic qui vagi fins al lloc de l'accident, i per avisar l'helicòpter o no, que en pocs minuts podem tenir allà. Per exemple, si té una fractura al fèmur se'l baixa; un traumatism­e greu requeriria helicòpter.

Quantes se'n fan a l'any?

Doncs al centre mèdic ens poden portar més de mil evacuacion­s a l'any. En canvi, de casos que requereixi­n que pugi l'equip mèdic per valorar el pacient poden ser una quinzena a l'any.

La localitzac­ió exterior, i a la neu, implica que els metges que treballen en pistes tinguin una formació específica?

No, el que es requereix és que estiguin formats en medicina extrahospi­talària. Per accedir als ferits, el personal mèdic no té problema, pugem en telecabina i a dalt ens esperen amb motos de neu i ens duen fins al lloc de l'accident.

Quines són les lesions més habituals? En quines condicions de neu n'hi ha més?

Hi ha de tot, les més greus estan causades per col·lisions, també hi ha gent que truca per coses molt més lleus, com ara que els fa mal el genoll. De fet, les de genoll són les lesions més típiques, sobretot quan la neu és tova. Quan és dura, solen lesionar-se les extremitat­s superiors.

I pel fred?

No, actualment la gent va molt ben equipada. Fa anys sí que veies alguns principian­ts que venien amb uns simples texans, o amb un equipament molt poc adient, ara ja no se'n veu cap.

Els mòbils també han canviat molt les recerques, a les pistes?

Sí, alguna vegada que s'ha perdut algú sí que han servit per localitzar-lo. Però, més que res, en serveixen per evitar dispositiu­s de recerca, perquè quan algú truca que ha desaparegu­t la persona amb qui esquiava, s'activa el protocol i al centre mèdic no marxem fins que el localitzen. El que passa molt sovint és que, simplement, la persona ha tornat a l'hotel o estava al bar i no havia avisat. I amb els mòbils això s'ha reduït molt.

La irresponsa­bilitat també s'estén a l'hora d'esquiar?

Hi ha molta imprudènci­a, però aquí, com a la carretera i a tot arreu, la velocitat multiplica el risc. Abans, la gent esquiava per relaxar-se, ara molts ho fan per cremar adrenalina, impera la velocitat. I saltar-se els avisos: gairebé sempre que atenem lesionats fora de pista ens diuen que no havien vist la senyalitza­ció. S'ha de ser responsabl­e, esquiar és per passar-s'ho bé.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain