La Vanguardia (Català)

L'opció radical i dolça d'elaborar-ho tot de manera artesana

AMB LA INCORPORAC­IÓ DEL PASTISSER FRANCÈS FRÉDÉRIC ROBERT I LA SEVA FORMACIÓ I EXPERIÈNCI­A AMB L'ALTA PASTISSERI­A FRANCESA, ELS GRANS MAGATZEMS PYRÉNÉES PORTEN LA SECCIÓ DE PASTISSERI­A A UN ALTRE NIVELL

- HELENA ALMANZA

És gairebé impossible apostar pel millor producte i, alhora, agafar el camí més curt. Aquesta sembla ser la reflexió que la primavera passada va portar l'equip dels Grans Magatzems Pyrénées a posar de cap per avall la reeixida secció de pastisseri­a i començar de zero guiats per un pastisser. L'objectiu? Oferir una pastisseri­a tradiciona­l, amb ingredient­s de qualitat i elaborada de manera artesana a l'obrador del centre.

Per encarar un repte com aquest, és clar, havien de comptar amb un mestre pastisser que estigués a l'altura. A principis de maig de l'any passat, es va incorporar a l'equip de Pyrénees el pastisser francès Frédéric Robert, format en la tradició de l'alta pastisseri­a francesa i amb experiènci­a als dos costats dels Pirineus. És a dir, coneixedor dels dolços tradiciona­ls tant de França com d'Espanya. "Ha estat una aposta de Pyrénées per tenir un producte premium, de la màxima qualitat possible. En lloc de tenir diversos proveïdors de pastisseri­a diferents i fer servir, també, producte congelat, es va decidir augmentar el nivell de l'oferta centralitz­ant la producció aquí. Tot es fa a mà aquí, al nostre obrador, fent servir les receptes tradiciona­ls i ingredient­s de la màxima qualitat", explica Robert amb orgull notable. "I quan dic tot, vull dir tot: el pa de pessic, la crema pastissera, els glacejats, la xocolata...", enumera el pastisser.

Els Grans Magatzems Pyrénées han apostat per allò tradiciona­l, que, coses de la vida moderna, actualment és el més complicat de trobar: "Fem un tipus de pastisseri­a artesana, molt clàssica, en què evitem sempre l'ús d'additius i conservant­s. Prioritzem el sabor i la qualitat per davant d'altres reclams més visuals”. O el que és el mateix, no hem d'esperar filigranes de fondant o detalls multicolor (o, si més no, no colors que no puguem trobar a la natura). La decoració dels pastissos és senzilla, basada en ingredient­s tradiciona­ls de la pastisseri­a (crema, xocolata, fruites, etc.). Malgrat tot, la clientela s'ha adonat de la millora en allò que realment importa: el sabor.

UN REPTE EN DIVERSOS FRONTS

Frédéric Robert és conscient del terratrèmo­l que ha suposat la seva arribada i els canvis que s'han posat en marxa en diversos fronts per assumir el desafiamen­t: "Per començar, hem hagut d'acostumar el públic al nou producte i educar-lo a prioritzar la qualitat i el sabor (i a un preu lleugerame­nt superior). Però també internamen­t, introduir nous proveïdors i canviar completame­nt la dinàmica i les rutines de l'equip. Ara saben que ho hem d'elaborar tot de zero cada dia”. Afortunada­ment, l'equip que acompanya Robert, de moment format per dues persones, però que creixerà aviat, ha acceptat els canvis gustosamen­t i amb una gran motivació. Pel que fa a la qüestió de convèncer la clientela, el repte està més que superat: “Els clients tornen, comenten el canvi en la qualitat i estan disposats a pagar un preu superior".

RECEPTARI ACTUAL

L'oferta s'ha anat ampliant progressiv­ament. "Mirem d'incorporar un nou pastís cada mes. I, per descomptat, anem introduint els dolços típics de determinad­es festivitat­s". Tot i que també tenen en compte les noves necessitat­s de la clientela. "Estic molt interessat a desenvolup­ar receptes amb el mínim sucre possible. De fet, em formaré en pastisseri­a per a diabètics, perquè volem crear una línia específica, aquí a Pyrénées". De moment, els canvis se cenyeixen a la pastisseri­a, però aviat l'equip elaborarà de manera artesana també la brioixeria i el pa. La clientela ja ho espera.

Pyrénées ha capgirat la secció de pastisseri­a per aconseguir el millor producte, elaborat amb tècniques artesanes

La incorporac­ió de Robert ha suposat un canvi en la dinàmica de l'equip, però també una tasca pedagògica amb la clientela

 ?? PYRÉNÉES ?? Tot s'elabora de manera artesana a l'obrador, amb matèries primeres naturals i de qualitat.
PYRÉNÉES Tot s'elabora de manera artesana a l'obrador, amb matèries primeres naturals i de qualitat.
 ??  ??
 ??  ?? Els dolços típics es fan a mà a la pastisseri­a de Frédéric Robert.
Els dolços típics es fan a mà a la pastisseri­a de Frédéric Robert.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain