La Vanguardia (Català)

Noces de platí a La Molina

L’estació degana inaugura diversos actes encapçalat­s per una exposició fotogràfic­a

- ELISABETH ESPORRÍN Barcelona

Han passat 75 anys des que La Molina va inaugurar en solitari el primer teleesquí de tot l’Estat espanyol. El remuntador de Font Canaleta va fer furor entre els esquiadors de la Cerdanya perquè no havien de remuntar a peu per la neu. Malgrat això, ningú no es podia imaginar que seria el principi d’una llarga aventura. No en va, l’estació catalana ha iniciat els actes amb motiu de les noces de platí. Amb una gran bateria d’activitats fins a acabar la campanya hivernal, l’Espai Provença de Barcelona ha obert La Molina, 75 anys estimant-te, una exposició fotogràfic­a gratuïta que es podrà visitar fins al dia 4 de març.

L’afició per la neu en aquest punt del Pirineu català es remunta a l’any 1908. Han passat onze dècades d’ençà que uns joves pujaven amb tartanes fins al coll de Toses, en una zona on tan sols hi havia una petita serradora per talar arbres. Coneguda com a Molina, els esportiste­s hi pujaven a peu per deixar-se lliscar neu avall.

L’arribada del tren a Puigcerdà el 1923 i la inauguraci­ó, dos anys més tard, del Xalet del Centre Excursioni­sta de Catalunya (CEC) van convertir La Molina en el punt de trobada dels aficionats a l’esport hivernal. A partir de la inauguraci­ó de Font Canaleta, l’estació degana va ser i continua sent la referència de l’esquí.

Enric Ticó, president dels FGC, ho explica així: “La Molina és l’estació pionera de l’Estat. Va ser la primera a tenir una escola d’esquí, també a instal·lar canons de neu i a portar una Copa del Món d’alpí”. I afegeix que “és l’estació precursora i l’escola de molts esquiadors espanyols”.

Igual com molts altres centres hivernals, l’estació ceretana té un gran impacte econòmic al territori. “Amb 80 milions de repercussi­ó directa a la zona, La Molina ofereix un total de 820 llocs de treball a la Cerdanya”, afirma Ticó.

Els actes commemorat­ius només han fet que començar. A més de l’exposició fotogràfic­a, el centre ha preparat una esquiada retro per al dia 17 de febrer, en què els esquiadors s’hauran de vestir d’època, acompanyad­a d’una baixada de torxes, a més de la presentaci­ó d’un llibre commemorat­iu, el 21 de febrer a Barcelona. Sense obviar un concert a càrrec d’Els Amics de les Arts el 3 de març, coincidint amb la Copa del Món de snow. La cirereta l’hi posarà el 17 de març una jornada especial, adreçada als clubs i a tots els posseïdors del forfet de temporada. Més informació a www.lamolina.cat.

“Moltes generacion­s han après a esquiar i continuen debutant a La Molina”, diu el president dels FGC

 ?? LA MOLINA ?? Telecabina biplaça instal·lat el 1954
LA MOLINA Telecabina biplaça instal·lat el 1954

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain