La Vanguardia (Català)

Montoro recupera la proposta de condonar part del deute del FLA

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

Encara que el ministre Cristóbal Montoro no es va presentar ahir en el Congrés dels Diputats amb una proposta concreta del Govern central sobre la reforma del model de finançamen­t autonòmic, sí que va apuntar algunes de les línies fonamental­s. El ministre d’Hisenda es va mostrar disposat a discutir sobre la condonació –fonts d’Hisenda insisteixe­n a parlar d’una “reestructu­ració”– de part del deute de les comunitats autònomes amb l’Estat, a través de fons com el FLA. “Hem de veure què fem respecte al deute de les comunitats autònomes i particular­ment la que tenen contreta amb l’Estat. I hem de veure, per exemple, quina part d’aquell deute correspon als errors del mateix sistema de finançamen­t”, va plantejar. I va afegir: “No hi ha cap interès de l’Estat de finançar-se sobre aquell deute entre les administra­cions”.

Montoro ja va apuntar a la possibilit­at d’aplicar quitaments del deute de les comunitats autònomes a començamen­ts del 2017, proposta a què es va afegir el ministre d’Economia, Luis de Guindos. Tot i això, va desaparèix­er amb rapidesa del debat polític, entre altres qüestions, davant les protestes de les autonomies menys beneficiad­es pel FLA.

El ministre va recordar que entre el 2012 i el 2017, l’Estat ha deixat fins a 251.000 milions d’euros –d’ells, 61.463 han estat destinats a Catalunya–, “gairebé 95.000 per pagar factures a proveïdors”. També va assenyalar que s’acaben d’aprovar per al primer trimestre d’aquest any 12.151 milions més en préstecs en condicions avantatjos­es per a les autonomies. A través del FLA i del fons de facilitat financera, les més beneficiad­es són Catalunya, amb 3.400 milions; Andalusia, 2.512 milions, i la Comunitat Valenciana, 2.300 milions.

Així mateix, Montoro va insistir que és el moment “més adequat” per canviar el model de finançamen­t i va reclamar que Catalunya s’incorpori a la negociació.

 ?? J.P. GANDUL / EFE ?? Cristóbal Montoro
J.P. GANDUL / EFE Cristóbal Montoro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain