La Vanguardia (Català)

L’Airef estima que Catalunya va créixer un 3,3% l’any passat malgrat el procés

-

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) va estimar ahir que l’economia catalana va créixer un 0,7% en l’últim trimestre de l’any 2017 respecte al trimestre anterior, una taxa igual a la del conjunt de l’economia espanyola, i un 3,3% en el conjunt de l’any, superant el creixement del 3,1% que va registrar el conjunt de l’Estat.

Aquestes estimacion­s no mostren de moment cap impacte significat­iu de la inestabili­tat política dels últims mesos en l’economia catalana. La pròpia Airef corregeix d’aquesta manera les seves estimacion­s inicials sobre l’impacte de la crisi política: al novembre, va estimar per a Catalunya un creixement en el quart trimestre molt inferior, del 0,5%, davant el 0,8% que havia crescut en el tercer trimestre.

L’estimació de l’Airef supera en dues dècimes les estimacion­s presentade­s aquesta setmana per la Cambra de Comerç, que va xifrar en un 0,5% el creixement de la comunitat en l’últim trimestre, i també en tres dècimes les realitzade­s pel Ministeri d’Economia.

Segons l’Airef, tant Catalunya com Espanya van patir una desacceler­ació de l‘economia en l’últim trimestre de l’any, creixent una dècima menys que en el trimestre anterior: en els dos casos el creixement va passar del 0,8% al 0,7%.

La desacceler­ació econòmica va afectar totes les comunitats i reflecteix també un alentiment que es produeix en les principals economies europees.

En el conjunt del 2017, les Balears i Múrcia, amb un creixement del 3,7%, i la Comunitat Valenciana, amb una alça del 3,6%, van ser les comunitats autònomes que més van créixer. També van créixer més que la mitjana estatal Canàries (3,5%), Aragó i Navarra (3,4% en tots dos casos), Catalunya i Madrid (3,3%) i La Rioja (3,2%), mentre que Andalusia i Cantàbria, amb un 3,1%, van créixer just a la mitjana. Entre la resta de comunitats el menor creixement el van registrar Extremadur­a (2,1%), Castella i Lleó (2,2%), Astúries (2,7%) i Castella-la Manxa, Galícia i País Basc, totes tres amb un creixement del 2,8%.

En el quart trimestre del 2017, quatre comunitats autònomes van créixer per sobre de la mitjana estatal, situada en el 0,7%: Balears, que va créixer un 1,1%, seguida per les Canàries (0,9%), Múrcia (0,9%) i Madrid (0,8%). Al contrari, els menors creixement­s intertrime­strals es van registrar a Castella i Lleó i Extremadur­a, totes dues amb un augment del 0,5%, i a La Rioja, amb una pujada del 0,3%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain