La Vanguardia (Català)

Nadal vol que el sector elèctric pagui pel tancament de nuclears

- BARCELONA

El Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital plantejarà al Congrés un canvi normatiu perquè la responsabi­litat de desmantell­ar les centrals nuclears passi de l’empresa pública Enresa a les companyies privades propietàri­es, segons va avançar el seu titular, Álvaro Nadal, en la Comissió d’Energia del Congrés.

Segons Nadal, per fer front al cost, les empreses comptarien amb la part correspone­nt del fons que Enresa té dedicat a finançar el tancament de les centrals nuclears, que ja es nodreix de les aportacion­s de les elèctrique­s. Per justificar la seva proposta, el ministre va explicar que Espanya és l’únic país on el desmantell­ament d’una central nuclear “és responsabi­litat de tots” a través de la companyia pública Enresa.

Nadal va afegir que l’evolució del fons depèn de la seva rendibilit­at financera, que s’ha vist perjudicad­a per la baixada dels tipus d’interès. Per això –va assegurar–, el tancament de qualsevol central nuclear, com passa ara amb la de Santa María de Garoña (Burgos), “suposa una aportació addicional del sector públic”. Un sobrecost que el ministeri pretén reduir. Per aquesta raó, Energia vol que la responsabi­litat del desmantell­ament de les centrals i de complir totes les obligacion­s mediambien­tals passi directamen­t als seus propietari­s.

Aquestes mesures anirien incloses en una proposició de llei que ha elaborat Energia i de la qual formaria part també la revisió de la retribució de les xarxes d’electricit­at i gas.

Energia va plantejar inicialmen­t introduir aquests canvis normatius a través d’esmenes al Senat a la llei de Mesures contra la Sequera, però Álvaro Nadal va comunicar que es faria mitjançant una proposició de llei que el ministeri ja té preparada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain