La Vanguardia (Català)

H&M va guanyar 1.655 milions el 2017, el 13% menys

El grup suec tancarà 170 botigues i invertirà en internet

- AINTZANE GASTESI

La cadena de moda sueca H&M afronta aquest any el pla de tancament de botigues més gran en l’última dècada com a part de l’estratègia del grup per sanejar els seus resultats. L’empresa preveu el tancament de 170 botigues aquest any i un saldo net d’obertures de 220 establimen­ts, per un saldo net de 388 el 2017. L’any passat, el grup va tancar 91 botigues a tot el món.

A més de la reestructu­ració més agressiva de la xarxa de botigues, la cadena sueca introduirà una nova ensenya de format outlet, Afound, per a la venda d’estocs. El grup suec també invertirà més en la vendes en línia i en tecnologia digital per al seguiment d’inventari, així com en l’obertura de botigues en mercats que encara creixen.

Karl-Johan Persson, conseller delegat del grup, va anunciar ahir les mesures després de la presentaci­ó d’uns resultats que els analistes han qualificat de “molt dolents” o “decebedors”. Les accions d’H&M van caure ahir més d’un 10% i acumulen una pèrdua de valor del 25% en els últims tres mesos. El grup suec va tenir un benefici net de 1.655 milions d’euros el seu últim any fiscal (tancat el novembre del 2017), un 13% menys. Les vendes, sense comptabili­tzar l’IVA, van ascendir a 20.449 milions d’euros, la qual cosa suposa una pujada del 4% respecte a l’anterior any fiscal.

La crisi de la cadena sueca, un dels grups de distribuci­ó de moda més grans a escala mundial, es va agreujar el quart trimestre de l’exercici (setembre-novembre), quan va reduir el seu benefici net un 32% fins a 403 milions d’euros, com a conseqüènc­ia de la caiguda de vendes a les botigues físiques, que la firma atribueix a un canvi de comportame­nt en els clients, i a costos de gestió. Les vendes, sense comptabili­tzar l’IVA, van ascendir a 5.154 milions d’euros, un 4% menys que l’any anterior.

A mesura que les vendes a través d’internet s’han disparat, menys compradors estan visitant la vasta cadena de botigues físiques d’H&M. Així mateix, l’empresa té dificultat­s per reduir l’inventari, que va acabar l’any per damunt del que s’esperava, i H&M va dir que augmentarà els descomptes fins a un 2% durant el primer trimestre per resoldre el problema. “Els canvis en la indústria estan desafiant tothom, i això prosseguir­à aquest any 2018”, va assegurar Persson en un comunicat.

Les dificultat­s en les vendes han forçat el conseller delegat de la companyia a revisar el seu objectiu d’un creixement anual d’entre el 10% i 15% per a aquest any després de fixar aquesta meta de llarg termini fa 12 mesos. L’objectiu encara es manté per al futur.

 ?? FOCKE STRANGMANN / EFE ?? Botiga d’H&M a Berlín
FOCKE STRANGMANN / EFE Botiga d’H&M a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain