La Vanguardia (Català)

Yellen dona pas a Powell a la Reserva Federal

- LALO AGUSTINA

Janet Yellen va presidir ahir per última vegada la reunió del comitè de mercat obert de la Reserva Federal dels Estats Units, la direcció de la qual assumeix Jerome Powell la propera setmana. Durant el seu mandat de tan sols quatre anys, Yellen ha normalitza­t en bona mesura la política monetària i ho ha fet, segons una impressió força generalitz­ada, amb molt encert. Els Estats Units no han patit la retirada d’estímuls ni les successive­s alces de tipus, creixen amb força i tenen una taxa d’atur de només el 4,1% de la població activa.

Ara, serà Powell qui, juntament amb la resta de governador­s, haurà de prosseguir pel mateix camí, posant especial cura a evitar el rescalfame­nt de l’economia i correccion­s brusques en el preu dels actius financers. Ahir, en el comiat de Yellen i com estava previst, la Fed va mantenir inalterats els tipus d’interès en el rang del 1,25%-1,5% i va deixar per a més endavant noves pujades. Els analistes preveuen que se’n produeixin fins a tres aquest any, la qual cosa podria portar el preu del diner als Estats Units fins al voltant del 2,5% a finals d’aquest any. El 2017 es van produir tres alces de tipus, però aviat n’hi haurà més.

En la nota feta pública després de la reunió, la Fed va comunicar que espera que la inflació pugi aquest any, la qual cosa apunta que potser en la reunió del proper 21 de març, ja sota la presidènci­a de Powell –nomenat per Donald Trump a finals de l’any passat–, es produeixi la pròxima pujada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain