La Vanguardia (Català)

Un excandidat de la Lliga Nord fereix a trets sis africans

L’ultra va disparar des del seu cotxe als negres que va veure a la ciutat italiana de Macerata

- Roma. Correspons­al ANNA BUJ

Un excandidat local de la Lliga Nord va ser detingut ahir després de disparar contra les persones negres que trobava a la ciutat turística italiana de Macerata, en plena campanya electoral.

La crida a la unitat i a la responsabi­litat dels polítics del primer ministre italià, Paolo Gentiloni, no va ser casual. L’atac d’ahir a Macerata, una ciutat turística a 200 quilòmetre­s de Roma, va ser l’episodi més violent de l’escalada xenòfoba que ha tingut lloc a Itàlia els últims anys. I som en plena campanya electoral.

“El Far West a Macerata”, ho titulaven les television­s en directe. Luca Traini, un extremista italià de 28 anys, va sembrar el pànic a la ciutat, a l’est de la península. Va conduir un Alfa Romeo 147 negre per diversos carrers del centre disparant a qualsevol persona negra que veia. Va aconseguir el seu objectiu: va ferir sis persones –cinc homes i una dona–, quatre de gravetat i una va necessitar una intervenci­ó quirúrgica. El seu pronòstic era reservat.

“Aquest matí anava a comprar cigarrets i m’han disparat a la cama. Hi havia una persona a l’interior del cotxe i he intentat veure-li la cara, però només he vist que tenia una pistola. No sabia si m’havia matat o no. Tinc molt de dolor”, va explicar un dels ferits mentre ensenyava la cama embenada a les càmeres.

Quan va acabar la cacera i la persecució policial, Traini es va dirigir cap a la plaça de la Victòria, on hi ha el monument als caiguts en la Primera Guerra Mundial. Va deixar la pistola i una jaqueta negra al vehicle. Va sortir, va fer la salutació feixista al centre de la plaça, va cridar “Visca Itàlia” amb la tricolor a l’esquena i mentre el detenien va admetre orgullós el crim: “Itàlia per als italians. He fet el que havia de fer”.

“Confio en el sentit de responsabi­litat de totes les forces polítiques. Els comportame­nts criminals no poden tenir cap motivació ideològica. Els delinqüent­s són delinqüent­s”, va advertir un seriós Gentiloni en una roda de premsa d’urgència al palau Chigi.

A més de conduir pel centre i l’estació, el tirador va disparar ahir també per Via Spalato, el mateix carrer on vivia l’autor d’un altre crim que ha convulsat Itàlia. El cos de la jove desaparegu­da, Pamela Mastropiet­ro, de divuit anys, va ser trobat aquesta setmana desmembrat en dues maletes a Pollenza, a la mateixa província de Macerata. Pel seu assassinat la policia ha detingut Innocent Oseghale, un immigrant irregular nigerià de 29 anys a qui van veure amb les maletes a la mà. En plena ràbia per la pèrdua, la seva mare, Alessandra Verni, demanava revenja a les seves xarxes socials. “Cal la pena de mort”, deia un missatge de fa uns dies. “Els negres han de ser expulsats i no campar lliurement”, deia un altre.

“Les víctimes eren totes de color; això òbviament és un fet greu. Tan greu com el que li va passar a la Pamela. La proximitat dels fets ens fa pensar que hi pot haver una connexió”, va considerar l’alcalde de Macerata, Romano Carancini. Els familiars de la jove van negar conèixer Traini i van fer una crida a aturar aquesta espiral de violència.

Després de l’assassinat de Mastropiet­ro, i en una convulsa cam- panya en què la crisi migratòria és un dels eixos d’aquestes eleccions, els partits contraris a l’arribada de refugiats van convertir la tragèdia en munició electoral. Matteo Salvini, candidat de la Lliga Nord, que es presenta en la coalició de centredret­a capitaneja­da per l’expresiden­t Silvio Berlusconi, va aprofitar llavors per atacar l’esquerra acusant-los de tenir les “mans tacades de sang”. “Què fa aquest cuc encara a Itàlia?”, va preguntar, al·ludint el presumpte assassí de Mastropiet­ro. El seu eslògan de la Lliga per a aquestes eleccions del 4 de març té un aire trumpista: “Els italians primer”.

Per això, ahir totes les mirades es van girar cap al capità de la campanya antiimmigr­ació. “El que ha passat a Macerata demostra que incitar a l’odi i posar fi als prejudicis davant el feixisme, com fa Salvini, té conseqüènc­ies. Ha de demanar

Totes les mirades se centren en Salvini, de la Lliga Nord, que culpa “una invasió” del “desacord social”

perdó per tot el que està passant”, li va advertir la presidenta de la Cambra dels Diputats, Laura Boldrini, arxienemig­a del jove polític.

Lluny de demanar disculpes, Salvini sí que va condemnar la violència de l’atac, però després va afirmar que no veu el moment d’arribar al Govern per posar-se a garantir la seguretat en tot Itàlia. I va afegir: “És clar i evident que una immigració fora de control, una invasió com l’organitzad­a, desitjada i finançada aquests anys, deriva en un desacord social”.

Tot i que no es recorda un atac recent amb els estrangers com a objectiu, les organitzac­ions humanitàri­es alerten que els últims dos anys hi ha hagut un augment de la xenofòbia i els comportame­nts discrimina­toris contra els immigrants a Itàlia, també en l’àmbit polític i institucio­nal. “S’ha creat un clima de propaganda contra la immigració que els converteix a ells contra nosaltres”, explica el portaveu d’Amnistia, Riccardo Nouri. Aquesta escalada coincideix amb les possibilit­ats reals que partits com el CasaPound aconseguei­xin representa­ció parlamentà­ria i que la Lliga, que té com a principal promesa repatriar 150.000 immigrants en un any, entri al Govern. “La veritat, fa por”, sentencia Nouri.

 ?? GUIDO PICCHIO / EFE ?? Els serveis d’emergència atenen a terra un dels ferits a Macerata
GUIDO PICCHIO / EFE Els serveis d’emergència atenen a terra un dels ferits a Macerata

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain