La Vanguardia (Català)

“El PP ha d’ocupar l’espai que ha deixat CDC a Catalunya”

Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia

- ISABEL GARCIA PAGAN Barcelona VEIEU EL VÍDEO DE L’ENTREVISTA AL PRESIDENT DE LA XUNTA A http://bit.ly/2nxEtl4

Quan el PP entra en ebullició, tots miren a Alberto Núñez Feijóo (Ourense, 1961). El president de la Xunta de Galícia no té problema a considerar “humiliants” els resultats del seu partit a Catalunya i posa la seva estrategia al capdavant dels populars gallecs com a recepta. Feijóo es deixa estimar com a successor de Mariano Rajoy, però no farà cap pas en fals.

El PP té un problema a Catalunya?

Ha tingut molt mals resultats. Han estat fins i tot humiliants. El que el Govern central ha fet malament se li ha imputat al PP i el que el Govern central ha fet bé ho ha posat en relleu Ciutadans. Hem de resoldre els nostres errors.

Quins han estat?

A les comunitats on ha governat molt de temps el centredret­a, com Euskadi i Catalunya, un partit d’aquest espectre no nacionalis­ta com el PP té un problema de solapament. Tot i això, en les eleccions generals el PP treu resultats bastant polits. El PP necessita retrobar el seu espai a Catalunya.

Què s’hauria de fer que no s’ha fet fins ara?

A Galícia intentem tenir presència a tots els pobles, defensem la llengua pròpia i la compatibil­itat de les nostres dues identitats, la gallega i l’espanyola. El PP a Galícia és un partit galleguist­a.

Si tenen la recepta, per què no funciona a Catalunya?

Cal ocupar l’espai que ha anat deixant CDC passant del catalanism­e cap a l’independen­tisme. Aquí hi ha una bossa important de vots.

Ciutadans ara és un perill per al PP a Espanya?

Hem d’aprendre que hi ha un risc que votants del PP lliurin el seu vot a Ciutadans, però una cosa és una situació excepciona­l com la catalana i una altra les generals.

En el comitè de direcció després del 21-D ningú no va parlar. No hi ha autocrític­a?

El primer que en va fer amb una enorme honestedat va ser Xavier García Albiol. El resultat ha estat dolent, hi ha explicacio­ns per a això i cal remuntar-ho.

En canvi, el que s’obre és un debat sobre si Rajoy ha de ser candidat en les pròximes generals?

Li puc assegurar que hi ha més soroll que fons. Tenim molt clar qui és el president i el partit continuarà al seu costat sense fissures. És el millor per a Espanya i el millor per al nostre partit.

Vostè l’acompanya o l’empeny?

El 2009 vaig ajudar el president perquè mantingués el lideratge del PP a Espanya; el 2012, quan es discutia si calia demanar o no rescat, a Galícia vam ampliar la majoria, i el 2016, amb la governabil­itat bloquejada a Espanya, vam tenir una majoria absoluta superior. Galícia ha estat útil al partit i al seu militant més important, que és Rajoy.

Està a disposició del partit, també per deixar Galícia?

Estic a disposició dels gallecs. El meu compromís

d’acabar la legislatur­a no ha variat.

Les agendes a Galícia i Espanya es poden encavalcar...

A finals del 2020, amb tres legislatur­es, quedo lliure de contracte. Però no hem de confondre les nostres prioritats ni el calendari. Tenim feina.

No ho descarta...

Rajoy no prendrà cap decisió que perjudiqui Espanya ni el seu partit. El que jo dic és que si compara Rajoy, Sánchez i Rivera en experiènci­a, full de serveis a Espanya i la fiabilitat no tinc cap dubte que el 2020 el més fiable continua sent Rajoy.

La fiabilitat dependrà de com es resol el tema de Catalunya i si la majoria independen­tista es manté.

La majoria independen­tista és cosa dels últims vuit anys. A més, és la primera vegada que un partit no nacionalis­ta guanya les eleccions i les guanya a les zones amb més activitat econòmica i més població.

Situa l’independen­tisme en zones rurals i deprimides econòmicam­ent.

El que vull dir és que hi ha un moviment sociològic que no és menor.

Vehicular les relacions entre Catalunya i el Govern central a través dels tribunals és la millor sortida?

Un estat on no siguem tots iguals davant la llei automàtica­ment comença a esquerdars­e. Quan els polítics volen mantenir la seva posició de poder a qualsevol preu, fins i tot incomplint les lleis, la societat té un problema.

Per a què serveix la majoria independen­tista al Parlament?

Jo tinc el mateix dret a declarar la independèn­cia de Galícia que Puigdemont la de Catalunya. Amb una diferència: jo tinc majoria absoluta i Puigdemont va necessitar un partit com la CUP, que fa una esmena a la totalitat del sistema democràtic. Ara entenem per què la CUP el va preferir a ell.

Els últims dies ha pujat la tensió entre partits independen­tistes.

Els seus dirigents aclareixen cada dia amb més intensitat que el que els mou és el seu propi interès, no el de Catalunya, ni tan sols el de la nova república que diuen que persegueix­en.

Per això se suspèn la investidur­a?

La prova més clara és que els que injuriaven el 155 podrien haver-lo desactivat ja però han preferit prolongar la situació.

Ha parlant mai amb Puigdemont?

Lamentable­ment no. Encara que li agraeixo molt que el seu gabinet m’enviés una felicitaci­ó pel meu aniversari.

Quina és la via per donar resposta a les demandes de la societat catalana?

Els catalans no es mereixen determinat­s polítics. Fa falta seny. Necessitem algú amb qui parlar. El partit que més ha votat els pressupost­os de l’Estat és CDC, sempre han estat injustos amb Catalunya?

Però es desdenya Catalunya.

Dir que la responsabi­litat és de la societat catalana o que els problemes sempre els porten els catalans és simplisme i desconeixe­ment. Els primers que pateixen aquest empantaneg­ament són els catalans.

Es pot millorar el finançamen­t?

Primer cal aclarir que no és just que es digui que el sistema actual perjudica Catalunya quan va ser la Generalita­t qui el va negociar amb Zapatero. A més, l’Estat va anar al rescat amb el FLA i se li han condonat els interessos del deute des del 2014 fins al 2020: 18.000 milions. A Galícia paguem els nostres interessos als bancs.

El perjudica no estar al FLA?

Vam decidir no ser-hi perquè no volíem tenir intervingu­da la nostra hisenda.

Es pot valorar la possibilit­at d’un finançamen­t asimètric?

A això s’apunten les Balears, fins i tot Madrid. El problema és que llavors no hi ha sistema. En una comunitat de veïns es pot discutir com pagar les despeses, però si es negocia amb tres o quatre llogaters, per importants que siguin, la resta aixecarà la mà i dirà que els comptes no quadren.

El ministre Montoro no arrenca la negociació esperant Catalunya.

Fa un any que ens esperem. Hem de donar l’oportunita­t a Catalunya perquè defensi els seus interessos en el repartimen­t dels fons. Seria una deslleialt­at fer un sistema de finançamen­t aprofitant el problema institucio­nal que hi ha.

Però hi ha presidents amb pressa.

No es pot esperar indefinida­ment, però un finançamen­t sense comptar amb la posició de la Generalita­t és un sistema coix.

El problema de corrupció al PP és de 7 o 8 persones, com va dir Rajoy?

Els partits no són corruptes, els corruptes són les persones. Les hem de jutjar i apartarles de la vida política.

Les confession­s del cas Gürtel afecten la credibilit­at del partit.

Fa deu anys que parlem del mateix i sembla que són fets de la setmana passada. L’important no és el relat dels encausats, sinó la sentència. La justícia dirà qui va mentir i qui diu la veritat.

Els protagonis­tes directes ja no hi són, però Rajoy sí que estava al capdavant del partit.

A mi no m’agradaria que em fessin responsabl­e del finançamen­t del PP en un Ajuntament gallec. El partit és molt gran, cadascú té les seves responsabi­litats i ha de donar la cara per les coses que ha fet. Les responsabi­litats polítiques s’assumeixen a les urnes, però les personals són intransfer­ibles.

“Si el finançamen­t és asimètric no hi ha sistema, els comptes no quadren”

“El 2020 quedo lliure de contracte amb Galícia, però no s’han de confondre calendaris”

“Tinc el mateix dret a declarar la independèn­cia de Galícia que Puigdemont”

“Els partits no són corruptes, ho són les persones: és a qui cal jutjar”

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Alberto Núñez Feijóo posa la seva estratègia al capdavant del PP de Galícia com la recepta per als populars a Catalunya
PEDRO MADUEÑO Alberto Núñez Feijóo posa la seva estratègia al capdavant del PP de Galícia com la recepta per als populars a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain