La Vanguardia (Català)

LA MÚSICA D’EDDIE KRAMER

Conegut sobretot per ser l’enginyer de so i productor de Jimi Hendrix, Kramer és responsabl­e sonor d’algunes obres emblemàtiq­ues de la història del rock

- ESTEBAN LINÉS Londres. Enviat especial

Enginyer de so i productor de Jimi Hendrix, Kramer és responsabl­e sonor d’obres emblemàtiq­ues de la història del rock.

Tot i que pot ben ser que el seu nom no signifiqui gran cosa per l’aficionat musical, Eddie Kramer és tota una institució de l’univers sonor des de fa mig segle. La seva condició d’enginyer de so de Jimi Hendrix, i també de productor de la seva escassa però memorable discografi­a, hauria de ser una carta de presentaci­ó del tot contundent i convincent.

És precisamen­t el material inèdit que va deixar gravat el genial guitarrist­a abans de morir el motiu pel qual Kramer torna a sortir a la palestra informativ­a, perquè a començamen­ts de març sortirà a la venda Both sides of the

sky, l’àlbum que completa la trilogia de música inèdita que ell, juntament amb els hereus de Hendrix, ha anat publicant els darrers anys per al segell Sony. El contingut d’aquest disc més que recomanabl­e es va presentar fa unes setmanes a la capital britànica en forma d’audició selectiva als mitjans europeus, i allà es va poder comprovar novament que Kramer, als 75 anys, continua vivint la música intensamen­t i entregada. Una sensació que en la proximitat de l’entrevista es confirma de manera gloriosame­nt profitosa, almenys per a cadascú, perquè t’acabes convencent que el poder de la música és pràcticame­nt il·limitat.

Del dens currículum de Kramer, dotat d’una ironia i sorna memorables, la seva col·laboració amb Jimi Hendrix és la més icònica, tot i que hi ha altres col·laboracion­s o complicita­ts en la seva carrera que no queden pas curtes. Com els cinc àlbums de Led Zeppelin en què va exercir d’enginyer de so, la mitja dotzena d’obres hiperexito­ses dels cridaners Kiss, allà en funcions de productor, el seu paper com a

enginyer assistent dels temes

Between the buttons, Flowers i Their Satanic Majesties request

dels Rolling Stones o, finalment, la seva participac­ió en la gravació del Baby, you’re a rich man dels Beatles. Recorda aquell enregistra­ment –de fet, els recorda pràcticame­nt tots amb una sorprenent exactitud– amb nitidesa i amb la sensació en aquell moment de la dimensió dels Beatles. “En aquella època, a mitjans del 1967, jo treballava als estudis Olympic de Londres i va resultar que el dia que volien gravar la cançó Baby, you’re a rich man, els estudis d’Abbey Road, els seus de tota la vida, no estaven disponible­s per no sé què. El cas és que la van gravar a Olympic, i vam tenir la sort que ens acabava d’arribar un dels primers sintetitza­dors que hi havia al mercat, i John Lennon va quedar literalmen­t fascinat. El cas és que devien quedar satisfets perquè un mes més tard van tornar a Olympic per gravar All you need is love. Però ja llavors t’adonaves que eren tan propers, encantador­s, i tan bons a l’estudi de gravació, que tot el que vindria després estava més que justificat”.

Però per a proximitat­s, com la de Jimi Hendrix cap. De fet, Kramer es va establir als Estats Units després de molts anys a Londres per estar en contacte directe amb el guitarrist­a nord-americà quan va decidir tornar al seu país. “Treballar amb ell –explica Kramer– trencava algun tòpic sobre el que es podia pensar d’ell. Perquè no estava mai satisfet, i les sessions de gravació eren esgotadore­s, en el seu cas sobretot amb el tema de la seva veu quan cantava, que no li agradava gens, tot i que a mi sí. En qualsevol cas, en Jimi era una persona extremadam­ent disciplina­da quan es ficava a l’estudi de gravació, i quan ho feia ja tenies totes les seves idees i el seu esquema de treball molt planificat­s. Un sistema de treball que crec que li havia inculcat el seu mànager Chas [Chandler], que és qui li havia aconsellat el 1966 que s’establissi­n a Anglaterra, i que una vegada adquirit un nom i un reconeixem­ent, tornessin als Estats Units. I quan ho van decidir jo tenia clar que me n’anava amb ell”.

En la proximitat, el guitarrist­a de les distorsion­s irrepetibl­es era

“Bowie va compondre la cançó ‘Fame’ en només vint minuts i a l’estudi de gravació mateix” “Jimi Hendrix tenia una col·lecció de molts elapés de música clàssica que escoltava habitualme­nt”

“una persona molt concentrad­a en el que feia, absolutame­nt dedicat a la seva música i a l’art en general. La gent no ho sap, però tenia moltíssims elapés de música clàssica que escoltava habitualme­nt. I encara que pugui sorprendre, era un home molt tímid, però també molt divertit”. Segons l’opinió de Kramer, “en Jimi era un ésser humà en la seva totalitat, amb unes qualitats humanes que estaven a l’altura d’una inquietud intel·lectual molt poc habitual i unes habilitats artístique­s molt lluny de les habituals. Per exemple, no he conegut ningú en la meva vida que fes parlar literalmen­t la guitarra com ho feia ell”. A més, continua dient amb entusiasme creixent, “en Jimi era capaç de dominar el seu ego i si feia falta es convertia en un músic d’acompanyam­ent, tant a l’estudi com a l’escenari. I això no és gaire habitual”. Una afirmació que li serveix per argumentar i assegurar que l’autor d’aquella versió inaudita de All

along the watchtower es mereix estar en una espècie d’olimp dels déus al costat de “John Coltrane, Charlie Parker o Miles Davis, perquè trenca moltes barreres de tota mena, no només musicals”.

En la biografia profession­al de també brillen altres activitats, com la de responsabl­e de les bandes sonores d’infinitat de pel·lícules de festivals com els de l’illa de Wight, Live at Filmore East, Jimi plays Monterey, Mad dogs and englishmen, The song remains the same o la històrica Woodstock: music from the original soundtrack. “Bé, en Jimi va estar els tres dies al festival de Woodstock i crec que cap de nosaltres no va dormir gens du- rant el festival”, rememora. I evita parlar de les conegudes addiccions del seu admirat guitarrist­a.

Menció especial al seu full de serveis: la que fa referència al seu paper fonamental en el negoci discogràfi­c. I aquí novament Jimi Hendrix surt a col·lació. Perquè a finals dels anys seixanta es va encarregar de la construcci­ó dels ara mítics Electric Lady Studios de Nova York, pràcticame­nt el primer estudi concebut per un músic concret. “Tota l’operació va venir a costar un milió de dòlars –assegura l’enginyer-productor–, i recordo com si fos ahir veure en Jimi tornant de les gires amb bosses de bitllets per pagar les obres. Però allò tenia sentit perquè ell es gastava fins aleshores uns 300.000 dòlars anuals per llogar estudis de gravació, i per tant no era pas mala idea. L’única pena va ser que en va poder gaudir molt poc perquè va morir només un mes després que comencés a funcionar”.

Per aquells estudis, dels quals durant anys Kramer va ser màxim responsabl­e tècnic, van gravar grans talents de tota mena, com el seu també admirat David Bowie. “Sí, el va reservar el gener del 75 per gravar uns quants temes del que seria el seu nou disc,

Young americans. La gran sorpresa va ser que també va aparèixer John Lennon per tocar la guitarra acústica, no només en el tema Fame, que era la idea inicial, sinó altres talls. Va ser fantàstic i crec que com la capacitat imaginativ­a de Bowie en termes musicals n’he vist poques. Per cert, Fame la va escriure al maKramer teix estudi en no pas més de vint minuts”.

La llista de músics i grups que al llarg dels anys han passat per les mans de Kramer, ja sigui en la seva condició d’enginyer de so o de productor, és literalmen­t espectacul­ar: Mott the Hoople, Anthrax, Joe Cocker, Peter Frampton, John Mayall, Ten Years After, Santana, Dionne Warwick o els esmentats Kiss. “Els adorava, i tenien un dels millors guitarrist­es del circuit. Com a banda estaven una mica torrats, però eren definitiva­ment bons”.

I tampoc no es pot deixar passar per alt el seu vessant com a excel·lent fotògraf (exposicion­s i llibres inclosos) aprofitant la seva envejable proximitat amb les estrelles. En aquest sentit la seva fotografia de Hendrix amb Mick Jagger al camerino del Madison Square Garden és referencia­l: “En el món de la música llavors tot era molt proper; la rivalitat dels Beatles i els Rolling Stones no era tal, per exemple, i la relació de moltes d’aquelles estrelles era molt familiar. I crec que aquella imatge ho explica molt bé”.

 ?? REBECCA SAPP / GETTY ?? Kramer comenta una de les seves conegudes fotos, de Jimmy Page amb Robert Plant, al Museu dels Grammy (2009)
REBECCA SAPP / GETTY Kramer comenta una de les seves conegudes fotos, de Jimmy Page amb Robert Plant, al Museu dels Grammy (2009)
 ??  ??
 ?? FRED W. MCDARRAH / GETTY ?? Una pausa en plena feina Jimi Hendrix i Kramer (darrere seu amb ulleres), als estudis Electric Lady de Nova York, aleshores encara en construcci­ó, l’any 1970
FRED W. MCDARRAH / GETTY Una pausa en plena feina Jimi Hendrix i Kramer (darrere seu amb ulleres), als estudis Electric Lady de Nova York, aleshores encara en construcci­ó, l’any 1970
 ?? ROLLS PRESS / POPPERFOTO / GETTY ?? L’imaginatiu
Bowie Per Kramer pocs
músics s’han avançat al seu
temps com Bowie. Amb ell va gravar temes de Young americans a mitjans setanta
ROLLS PRESS / POPPERFOTO / GETTY L’imaginatiu Bowie Per Kramer pocs músics s’han avançat al seu temps com Bowie. Amb ell va gravar temes de Young americans a mitjans setanta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain